Воздвиження Хреста Господнього: традиції святкування

Поділитися
Воздвиження Хреста Господнього: традиції святкування © pixabay/ornaw
Віряни цього дня відвідують богослужіння у храмах.  

14 вересня християни східного обряду відзначатимуть Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. У цьому році дата свята змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новий календар.

Традиції святкування

На Воздвиження віряни традиційно йдуть до храму та поклоняються хресту. В цей день також проходять хресні ходи з молитвами та іконами.

До свята присвячують підняття хрестів у храмах, що будуються.

В давні часи в народі існувала традиція на Воздвиження заготовляти капусту на зиму. Господині засолювали капусту, а також частували гостей стравами з капусти.

Молитви на Воздвиження

Хрест чесний, збережи душі праведних, до Бога звертаються, від всієї скверни, диявольського полону і пороку. Спаси і збережи розум від будь-якого зла. Не дозволь вірі моїй ослабнути. Підносяться молитви нехай почує Отець наш, та зійде його підтримка і хай допоможе Він нам в радості і в печалі. Амінь

***

Боже Ісусе Христе, милостивий наш, На хресті розп'ятий заради спасіння нашого, почуй молитви наші. Відгукнися на прохання і визволи від гріхів і слабкостей, віру підривають. Благаю про прощення за поведінку свою у всьому, що розгнівало і засмутило тебе, Господь мій. Якщо я в полоні гніву і вад грішив, всі свої гріхи приймаю. Жити за заповітами Божими погоджуюся. Зло будь-яке заперечую. Чи не дістатися до мене силам диявольським, не використовувати слабкості мої на зло. Захищаю себе знаменням хресним, прошу допомоги у Спасителя. Нехай благословить мене Господь на життя праведне і щасливе. Амінь.

***

Спаси, Господи, люди Твоя і благослови надбання твоє, перемоги православним християнином на сопротівния даруючи і твоє зберігаючи хрестом твоїм проживання. Величаємо тебе, Живодавче Христе, і шануємо хрест Твій святий, імже нас врятував єси від роботи вражия. Животворящий Хрест твоєї благості, його ж дарував єси нам негідним Господи, тобі приносимо в молитву, спаси люди і град Твій молиться, Богородицею, єдине Людинолюбче.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі