День святої Ольги: історія свята

Поділитися
День святої Ольги: історія свята © Википедия
Щороку його відзначають у липні.

24 липня християни східного обряду відзначають День святої рівноапостольної княгині Ольги. Його датою обрано день її смерті.

Помста княгині Ольги

Княгиня Ольга була дружиною князя Ігоря і бабусею князя Володимира. Точних відомостей про її походження немає. Одні вважають, що вона була дочкою псковських варяг, в інші — що в неї болгарські корені. Також є версія, що вона була дочкою Віщого Олега.

У 903 році Ольга стала дружиною князя Ігоря. Коли їх сину виповнилося три, Ігоря вбили древляни. Після вбивства чоловіка вони відправили княгині його тіло і сватів.

Обурена Ольга наказала закопати сватів разом з човном, на якому вони припливли. Після цього, вона помстилася за чоловіка, спаливши їх столицю Іскоростень і обклала древлян даниною.

Вона правила до повноліття свого сина та стала першим правителем Київської Русі, який прийняв християнство.

Хрещення княгині Ольги

Її хрестили під іменем Олени в Константинополі в 955 чи 957 році. Обряд хрещення проводив сам імператор Костянтин VII Багрянородний (за іншою версією — його син і співправитель Роман) і патріарх Феофілакт.

Повернувшись додому, вона хотіла залучити до християнства сина, але той відмовився. Незважаючи на це, княгиня почала зводити християнські храми. Одним з них була церква святої Софії, яка, на жаль, згоріла у 1017 році. Пізніше, Ярослав Мудрий, правнук княгині, звів на цьому місці кам’яний храм, який зберігся і до наших днів.

Княгиня Ольга померла 24 липня 969 року і була похована за християнським обрядом. В XVI столітті її зарахували до лику святої рівноапостольної.

Що не можна робити в день святої Ольги

За давніх часів, в цей день прийнято було уникати фізичної роботи. Не можна було також шити, в’язати на вишивати.

Як і в інші християнські свята, в цей день заборонено лаятись і сваритися. Уникати слід не лише сварок з близькими. Це стосується усіх людей.

Також краще не скаржитись та уникати негативних думок.

В цей день не варто позичати гроші, щоб не втратити їх.

Заборонено і хизуватися, щоб не відлякнути від себе удачу.

Також краще не переїдати, а вживати легкі страви і в невеликій кількості.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі