День хрещення Київської Русі-України: історія

Поділитися
Це свято відзначають щороку у липні.

28 липня в Україні відзначають День хрещення Київської Русі. Це свято присвячене одній з найважливіших подій в історії нашої держави. Саме цього дня також святкують День Володимира Великого, оскільки вважається, що цей князь хрестив Київську Русь.

Історія свята

Офіційна назва свята – День хрещення Київської Русі – України. Свято було встановлене указом третього президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року. В Україні це свято не є державним, але його відзначає багато українців.

Вважається, що князь Володимир прийняв хрещення і повернувся до Києва саме 28 липня. Дату ж самого хрещення точно встановити не вдалося. Ймовірно, що це сталося 14 серпня 988 року.

Як хрестили Київську Русь

У Візантії у той час звернення в християнство було стандартною практикою у відносинах з войовничими кочівниками. Її застосували і до Київської Русі. Щоб це зробити Константинопольський патріарх Фотій І направив до Києва послів.

У деяких джерелах є свідчення, що в той час також були хрещені князі Аскольд і Дір з «боярами». В інших джерелах вказано, що першим на Русі відбулося хрещення за часів Василя І та патріарха Ігнатія.

Княгиня Ольга (бабуся князя Володимира) була першою правителькою Київської Русі, яка прийняла християнство. Вважається, що князь Володимир вирішив хрестити Русь за політичними мотивами, сподіваючись зміцнити владу та об'єднати ворогуючі племена.

У «Повісті минулих літ» йдеться про «випробування вір», яке відбувалося перед хрещенням. Вважається, що київському князю пропонували прийняти іслам та юдаїзм, але він обрав християнство.

Володимир прийняв хрещення в Херсонесі, взявши ім'я Василь. Він одружився з візантійською принцесою Анною.

Вже у Дніпрі відбулося масове хрещення жителів Русі, але його не всі підтримали. Тих, хто не хотів змінювати віру, доводилося вмовляти. Іноді для цього використовували зброю.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі