Курбан-байрам: традиції святкування

Поділитися
Курбан-байрам: традиції святкування © Факты
З ним пов'язано багато важливих традицій.

28 червня мусульмани почнуть відзначати Курбан-байрам, одне з головних свят. Його святкують кілька днів, а саме святкування пов'язане з низкою важливих традицій.

Що потрібно робити в Курбан-байрам

Ніч напередодні цього свята за традиціями проводять в молитвах.

Перед ранковою молитвою рекомендують прокинутися раніше, підстригти волосся і нігті, зробити обмивання і натерти себе запашними маслами. Необхідно також вдягти найкращий і обов’язково чистий одяг.

До ранкового намазу їсти заборонено.

На світанку йдуть в мечеть на святкову молитву, а по її закінченні повертаються додому.

Після цього, за бажанням, віруючі збираються групами на вулиці або у дворах, де співають хором славослів'я Аллаху (такбир). Потім вони знову відправляються в мечеть або на спеціально відведену площадку (намазгах), де мулла або імам-хатиб вимовляє проповідь (хутбу), яка зазвичай починається з прославлення Аллаха і його пророка, потім роз'яснюються походження хаджу і значення обряду жертвоприношення.

Під час свята Курбан-байрам треба звеличувати і вихваляти Аллаха (такбир) протягом усіх трьох, днів після кожної обов'язкової молитви.

Свято також пов'язане з обрядом жертвопринесення. Час для нього починається відразу після ранкової молитви, а закінчується незадовго до заходу сонця третього дня святкування. Разом з тим, немає однозначної відповіді, чи обов'язково потрібно приносити жертву.

Одні стверджують, що здійснення цього обряду є обов'язковим для кожного повнолітнього мусульманина, який постійно проживає в даній місцевості на момент настання Курбан-байраму і має кошти для покупки тварини. Інші заявляють, що обряд не є обов'язковим, оскільки не всі його в стані зробити.

Що не можна робити в цей день

Напередодні свята, у День Арафат, необхідно тримати одноденний піст. Не можна вживати їжу і пити до самого вечора. Це можна робити тільки тим, хто здійснює паломництво в Мекку.

Свято пов'язане з жертвопринесенням тварини, здійснювати яке можна тільки повнолітнім мусульманам. Жінки та сліпі люди, приносити тварину в жертву не можуть. Забороняється лякати тварину і знущатися над нею.

У свято не можна займатися фізичною працею, сперечатися та сваритися. Вважається, що це не тільки забирає енергію, але й не дозволяє зосередитися на читанні святкових молитов.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі