День захисту дітей: історія

Поділитися
День захисту дітей: історія © freepik/master1305
Зараз українські діти страждають від війни.

Кожного року 1 червня в Україні та світі відзначають День захисту дітей. Цей день покликаний захистити найменших від проблем та бід, з якими стикаються діти в різних куточках світу. Це насильство, голод, відсутність доступу до медичної допомоги та освіти тощо.

День захисту дітей було засноване у 1949 році у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок.

Вперше Міжнародний день захисту дітей відзначили у 1950 році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з своїх  пріоритетних напрямків.

В 1959 ООН прийняла Декларацію прав дитини, в якій визначили основні соціальні та правові принципи захисту та благополуччя дітей. Але ця Декларація мала рекомендаційний і декларативний характер, а для захисту прав дітей були потрібні конкретні закони та міжнародні договори.

20 листопада 1989 року Генеральна асамблея ООН ухвалила Конвенцію про права дитини, яка стала світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю конвенцію 27 вересня 1991 року.

В Україні День захисту дітей відзначають з 1998 року.

Число дітей, постраждалих від війни, постійно зростає. Станом на 4 травня 2023 року внаслідок масованого обстрілу Херсона дістали поранень ще двоє дітей 6 та 17 років. Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ 478 дітей загинули та 963 дістали поранень різних ступенів тяжкості. Найбільше постраждало в Донецькій області – 453 дитини. 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі