День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: історія свята

Поділитися
День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: історія свята © Віталій Кличко/Facebook
Головним символом цього свята є червоний мак.

В Україні 9 травня відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це свято прийшло на зміну Дню перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-45 років. Символом свята, як і Дня пам'яті та примирення, яке відзначали 8 травня, є червоний мак.

«1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо» – ці слова є гаслом обох пам'ятних днів.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є державним святом в Україні. Його було встановлено після прийняття 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». У лютому 2023 році у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо скасування 9 травня.

Під час Другої світової війни Україна зазнала великих людських втрат. Так, за різними оцінками загинуло від восьми до 10 мільйонів українців, з яких п'ять мільйонів – мирні жителі. До нацистської Німеччини на примусові роботи було вивезено близько 2,2 млн осіб, 10 млн втратили житло.Повністю зруйнованими стали 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні другий рік поспіль тривають ракетні удари, які руйнують житлові будинки мирних українців та об'єкти критичної інфраструктури. 

Російські війська на тимчасово окупованих територіях влаштовують мародерство та терор населення, а також примусово депортують українців до РФ. Під час деокупації населених пунктів відкриваються факти звірств, які робили окупанти. З'являються нові дані про братські могили, в яких поховані тіла українців, яких російські військові катували, а потім убили.

Президент країни-агресора Владімір Путін розпочав повномасштабну агресію проти України 24 лютого 2022 року під приводом «денацифікації». Символом російської агресії стала літера Z, що нагадує нацистську свастику, використання якої вже заборонили у європейських країнах.

Раніше Верховна Рада визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала міжнародну спільноту підтримати засудження політики рашизму.

Слід зазначити, що відтепер 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи, як це робить Європейський Союз. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Міф і схема Великої вітчизняної війни тотально домінували в Україні десятиліттями. Нинішня війна не є головною причиною, чому День перемоги в російській версії нам не підходить і ніколи не підходив. Україна не повинна віддавати Росії велику перемогу над нацизмом, колосальний внесок у яку своєю кров’ю зробили мільйони українців. Але відзначати перемогу і вшановувати пам’ять ветеранів ми маємо інакше. Докладніше про це — у статті Віталія Огієнка «Що нам робити з 9 травня?» на ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі