День пам'яті та примирення: історія свята

Поділитися
День пам'яті та примирення: історія свята © ntktv.ua
Свято відзначають у день капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році.

8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення. В цей день українці вшановують пам'ять тих, хто загинув під час Другої світової війни. Щороку свято відзначається у день капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році. В Україні свято встановили для вшанування подвигу українського народу та його внесоку у перемогу Антигітлерівської коаліції.

Історія свята

7 травня у Реймі (Франція) відбулося підписання акту про капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини, але ратифікували його лише 8 травня у Берліні. У багатьох містах Європи та США з цієї нагоди 8 травня проводилися масштабні святкування.

У 2004 році Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією ухвалила святкувати 8-9 травня Дні пам'яті та примирення, які є днями пам'яті жертв Другої світової війни.

Історія святкування в Україні

В Україні з 1945 по 2013 роки святкування, присвячені закінченню Другої світової війни, проводилися 9 травня. Цього дня організовували паради та демонстрації.

В Україні День пам'яті та примирення (пам'яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями Другої світової війни) було встановлено у 2015 році. Головним символом свята є червоний мак.

Вже другий рік поспіль Україна зустрічає День пам'яті та примиренні в умовах повномасштабної військової агресії РФ. Через ракетні удари ворога гинуть мирні українці, знищуються об'єкти критичної інфраструктури та житлові будинки.

Міф і схема Великої вітчизняної війни тотально домінували в Україні десятиліттями. Нинішня війна не є головною причиною, чому День перемоги в російській версії нам не підходить і ніколи не підходив. Україна не повинна віддавати Росії велику перемогу над нацизмом, колосальний внесок у яку своєю кров’ю зробили мільйони українців. Але відзначати перемогу і вшановувати пам’ять ветеранів ми маємо інакше. Докладніше про це – у статті Віталія Огієнка «Що нам робити з 9 травня?» на ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі