ЕСПЛ у вересні 2021 року планує розглянути справу "Україна проти Росії" щодо Донбасу – Ліщина

Поділитися
ЕСПЛ у вересні 2021 року планує розглянути справу
За словами Ліщини, ЄСПЛ попередньо призначив дату засідання.

Засідання Європейського суду з прав людини "Україна і Нідерланди проти Російської Федерації" попередньо відбудеться у вересні наступного року. Про це повідомив уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

“Засідання в справі Ukraine and the Netherlands v. Russian Federation попередньо призначене на 15 вересня 2021!”, - написав Ліщина.

Він також зазначив, що Україна подала відповіді на понад 50 запитань ЄСПЛ, які він поставив перед слуханнями щодо прийнятності у справі “Росія проти України” щодо збройного конфлікту в Донбасі. Саме у цій справі, яка зараз називається Ukraine and the Netherlands v. Russian Federation, призначили дату засідання. 

За словами Ліщини це кращий матеріал, який українська сторона збирала за шість років ведення цієї справи. Цього разу всі спецслужби надали докази ефективного контролю з боку РФ за ОРДЛО. 

“Суд повідомив, що планує дуже амбітний графік у цій справі на наступний рік: до вересня він збирається провести обмін поданнями між Нідерландами та РФ щодо МН17, а також відповіді всіх учасників, включаючи треті сторони (в нас їх дві: Уряд Канади та Human Rights Law Centre - University of Nottingham), на додаткові запитання ЄСПЛ”, - додав Ліщина.

Він пояснив, що фактично ЄСПЛ за дев’ять місяців збирається “наздогнати Нідерландською справою стан української справи по Донбасу”, до якого Україна йшла шість років. 

Дві взаємопов’язаних новини. По-перше, ми подали відповіді на більш ніж п’ятдесят запитань Суду, які він нам завдав...

Опубліковано Іваном Ліщиною Четвер, 17 грудня 2020 р.

Нагадаємо, ЄСПЛ вирішив приєднати до міждержавної справи “Україна проти Росії” щодо Донбасу ще два інші справи, в тому числі й щодо збиття пасажирського лайнера MH17.

Також повідомлялося про те, що на розгляді Європейського суду з прав людини знаходяться п'ять міждержавних справ, поданих державою Україна проти Росії. Одну справу від 2015 ЄСПЛ скасував на запит самої України. Справа стосувалася репресій російської окупаційної адміністрації проти кримських татар. 

Наступні міждержавні справи від 2014 і 2016 років пов'язані з окупацією Росією Криму та військовою агресією на Донбасі. За цими позовами рішення ще не прийняті. Ще одна справа з 2014 року пов'язана з протиправним вивезенням представниками російської окупаційної адміністрації в ОРДЛО на територію РФ українських дітей. 

У 2018 році Україна подала два позови проти Росії у зв'язку з переслідуванням українських громадян і протиправним захопленням в Керченській протоці і захопленням на російській території українських військових моряків, катерів і буксира.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі