Медовий Спас: історія і прикмети свята

Поділитися
Медовий Спас: історія і прикмети свята У Медовий Спас прийнято святити в церкві мед © Страна
У цей день також починається Успенський піст.

У п'ятницю, 14 серпня, християни відзначають перший Спас з трьох: Медовий. Його ще Маковим, Маковія або Водним Спасом. Свято відзначають щорічно 14 серпня, він також збігається з початком Успенського посту, повідомляє «Корреспондент».

Значення свята

Слово «Спас» походить від слова «запасатися». Воно означає, що зі свята Спаса - Медового, Яблучного і Горіхового - починається час збору цих продуктів.

Існує також версія, що назва свята походить від імені Христа Спасителя. Можливо також, що вона обумовлена словом «спаси» - так стародавні слов'яни називали дві перші тижні серпня.

Вважається, що до 14 серпня пасічники повинні зібрати весь мед, інакше його винесуть бджоли з інших пасік. Бджолярі несли стільники і мед до церкви на освітлення, ділилися ними з незаможними і священиками.

Медовий Спас називають також Водним або Спасом на воді. Вважається, що після того, як в Константинополі почалася епідемія, священики винесли з храму Святої Софії шматочок хреста, на якому розіп'яли Христа, і освятили ним воду. Після цього хвороба пішла.

Ще одна назва свята - Маковія. Цю назву він отримав на честь мучеників Маккевеїв, день пам'яті яких припадає на 14 серпня. Сімох братів - Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Евсевона, Аліма і Маркела - стратив сирійський цар Антіох Епіфана в 166 році до н. е. Він хотів, щоб вони поклонялися язичницьким богам, але сім'я Маккавеїв відмовилася. Цар вбивав братів одного за одним на очах матері, але ніхто з них не зрадив свою віру - брати були страчені, а мати померла, не витримавши мук. Відтоді в цей день шанують родину мучеників.

Прикмети Медового Спаса

Якщо в святковий день йде дощ - цілий рік не буде лісових пожеж.

Ластівки і стрижі відлітають на південь - значить ночі стають холоднішими.

Дощ у цей день - до холоду, спека - до тепла.

Галасливі святкування в цей день можуть налякати бджіл і врожаю в наступному році не буде.

Наші предки вважали, що в цей день закінчується літо і починається пора дощів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі