Набір бактерій у кишківнику впливає на якість роботи пам'яті, свідчать результати дослідження групи вчених із Китаю, Фінляндії та Британії, опубліковані у науковому журналі Nature.
Експеримент проводили на джмелях, проте результати можна застосувати і до людей.
Дослідження стосувалося п'яти видів бактерій, яких найбільше в кишківнику джмелів.
Комах випускали до приміщення, де було 10 штучних квіток різного кольору. У деяких із них був солодкий сироп, у решті – гіркий. За п'ять «вильотів» джмелі почали частіше уникати квіток із гірким сиропом. Після кожного сеансу квітки мили спиртом, щоб знищити ароматичні «мітки» комах. Далі джмелів закрили на три дні, після чого вони призабули, де які «квіти». Після цього вчені почали збільшувати певний тип бактерій у кишківниках джмелів та стежили, наскільки це впливає на запам'ятовування.
Коли справа дійшла до бактерій Lactobacillus apis (Firm-5), бджоли після триденної перерви одразу полетіли до квіток із солодким сиропом, уникаючи гірких квітів. Тобто збільшення кількості цих бактерій у кишківниках джмелів вплинуло їхню на здатність запам'ятовувати інформацію. Дані бактерії беруть участь у виробництві гліцерофосфоліпідів, які необхідні для повноцінної роботи мембран нервових клітин.
Раніше вчені виявили у кишечнику бактерії, які можуть маніпулювати настроєм людини. Для виживання вони використовують гамма-аміномасляну кислоту, що виділяється мозком для заспокоєння. ГАМК пригнічує сигнали нервових клітин, що дозволяє зняти збудження та надає заспокійливу дію. Аномально низький рівень ГАМК в організмі пов'язаний із депресіями та афективними розладами.