Вчені з Ренсселерського політехнічного інституту заявили про те, що летюче з'єднання з зеленого чаю може знищувати ракові клітини, змушуючи їх виробляти молекули білка гена р53. А це, в свою чергу, змушує клітину самознищуватися, повідомляє «Популярная механика».
Білок гена р53 відповідає за самознищення клітини в разі, якщо в її ДНК з'являються серйозні пошкодження. Через мутації в цьому гені з'являється безліч ракових пухлин.
У деяких випадках ген p53 залишається неушкодженим, проте його активність знижується через мутації в інших ділянках ДНК. До них, наприклад, відноситься ген MDM2, який захищає здорові клітини від випадкової загибелі, нейтралізуючи «зайві» молекули білка p53. Вчені намагаються з'ясувати, як можна повторно активувати p53 і придушити інші гени в надії, що ракові клітини самознищаться.
Тепер же вчені з'ясували, що з цим може впоратися речовина EGCG - галлат епігаллокатехін, яка присутня в зеленому чаї та інших рослинних продуктах харчування. EGCG - це потужний антиоксидант, який пригнічує запалення в організмі тварин і людей. Провівши експерименти, вчені з'ясували, що EGCG активно з'єднується з р53, через що білок активувався, а ракові клітини самознищувалися.
Білок p53 може зв'язувати молекули летючої речовини EGCG в тій же точці, де до неї приєднується білок MDM2, який відповідає за руйнування його молекул. У результаті концентрація p53 в ракових клітинах зростає і він запускає програму самознищення всередині них. Вчені вважають, що EGCG можна буде використовувати як основу для нових типів протиракових ліків, які можуть діяти навіть на найстійкіші типи пухлин.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.
Раніше шведські вчені виявили ще одну функцію тромбоцитів, яка проявляється при розвитку онкологічних процесів. Виявилося, що ці елементи крові можуть перешкоджати поширенню пухлин в організмі.