Винахідником шітбургеров став доктор Міцуюкі Ікеда, співробітник лабораторії з префектури Окаяма на острові Хонсю. До нього звернулися представники компанії, яка обслуговує каналізацію в Токіо, попросивши знайти корисне застосування величезним масам нечистот, що накопичуються в надрах японської столиці.
Вчений досліджував мул, що накопичується в каналізації, і знайшов у ньому велику кількість бактерій, що переробляють людські відходи в протеїни. Міцуюкі Ікеда виділив білки, додав до них підсилювач реакції й отримав штучне м'ясо.
У шітбургері міститься 63% білків, 25% вуглеводів, незначна кількість жирів і мінералів. У м'ясо з каналізації також додали барвник і підсилювач смаку.
Таке штучне м'ясо здатне вирішити проблему нестачі харчових ресурсів на планеті, до того ж люди, які спробували шітбургери, знайшли їх досить смачними і схожими на справжнє м'ясо. Крім того в штучному м'ясі міститься менше калорій, ніж у звичайних гамбургерах. Однак опитування показують, що більшість людей поки не готові перейти на таке харчування.