У ході дослідження вчені вивчили 18 пляшок каліфорнійського рожевого і червоного вина, яке було вироблено з винограду, зібраного в 2009-2012 роках. У вині, яке було вироблено після 2011 року, був знайдений радіоактивний цезій-137. Відзначається, що цей ізотоп не зустрічається в природі, він утворюється при поділі ядер у ядерних реакторах і ядерній зброї.
Вино, яке містить у собі цезій-137, не зустрічалося до середини ХХ століття, а деякі події, пов'язані з випробуваннями ядерної зброї або аваріями на атомних станціях, залишили свій відбиток. Разом з тим, як підкреслюють дослідники, присутність радіоактивних ізотопів у вині не зробило його небезпечним для здоров'я. "Рівень вмісту ізотопу у вині нижче природного радіаційного фону, який існує по всьому світу", - заявив глава групи дослідників Міхаель Правикофф.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, зараження цезієм-137 підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань, проте забруднення їжі і води, яке було викликане аварією на "Фукусімі" в інших країнах, настільки незначне, що не представляє загрози для здоров'я.
11 березня 2011 року стався найсильніший в історії Японії землетрус магнітудою 9,1, який викликав цунамі з висотою хвилі понад 40 метрів. Удар стихії обрушився на узбережжя, ставши причиною аварії на АЕС "Фукусіма-1", де вийшла з ладу система охолодження реакторів. Це призвело до порушення герметичності споруд і радіоактивного зараження місцевості. Територію навколо станції покинули близько 300 тисяч жителів.
Катастрофа на АЕС "Фукусіма-1" стала найсерйознішою з часів Чорнобиля у 1986 році.