"Вчені показали, що при вживанні продуктів з високим вмістом жиру в кишечнику підвищується кількість стовбурових клітин, що робить організм більш сприйнятливим до раку товстої кишки", - заявив один з дослідників Майкл Верзі.
У результаті природних процесів щодня втрачаються мільйони клітин кишечника так само, як губляться клітини шкіри. Столові клітини кишечника постійно оновлюються, забезпечуючи оновлення слизової оболонки. Разом з тим, зміни в стовбурових клітинах можуть призвести до появи раку. Рак товстої кишки є третім найпоширенішим раком, який реєструється у чоловіків і жінок у США.
У ході дослідження вчені з'ясували, що два гени (HNF4A і HNF4G) забезпечують правильне функціонування слизової оболонки кишечника. Вони допомагають спалювати жир, забезпечуючи стовбурові клітини енергією. Коли в харчовому раціоні присутня велика кількість жиру, кількість стовбурових клітин, що постійно діляться, збільшується, і це підвищує ризик розвитку пухлин. Таким чином, здорове харчування є одним з ефективних способів профілактики онкологічних захворювань.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.
Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.