Те, що їсть батько, впливає на здоров'я його синів – дослідження

Поділитися
Те, що їсть батько, впливає на здоров'я його синів – дослідження © unsplash.com/jillsauve
Дослідження провели на даних як людей, так і мишей.

Надлишок жирної їжі в раціоні чоловіка негативно впливає на якість сперми і відповідно – на здоров'я його майбутніх дітей, їхню здатність правильно засвоювати їжу (наприклад, підвищується ризик непереносимості глюкози, характерної для діабету): такого висновку дійшли німецькі вчені в результаті дослідження даних людей і мишей, пише Nature.

У ході дослідження групу самців мишей годували їжею із високим вмістом жирів протягом двох тижнів. Такий режим харчування призвів до змін типу РНК у мітохондріях сперматозоїдів – структурах усередині клітин, що генерують енергію. Уражені молекули, які називають транспортними РНК, є проміжними продуктами в процесі транскрипції ДНК в білки.

Сперма мишей, які харчувалися жирною їжею, містила більше коротких фрагментів транспортної РНК, ніж сперма мишей, що були на дієті з низьким вмістом жирів. Такі фрагменти РНК можуть діяти як епігенетичні регулятори геному – наприклад, підвищуючи або знижуючи активність певних мітохондріальних генів.

Збільшення активності мітохондрій дає спермі достатньо сил, щоб плисти і досягти яйцеклітини, але додаткові мітохондріальні РНК також передаються від батька до ембріона, змінюючи інформацію, яку ембріон отримує від батька, та завдаючи шкоди його здоров'ю, пояснюють дослідники.

Команда вивчила не лише клітини, а й загальне здоров'я людей та мишей, чиї батьки їли надто багато жирної їжі та мали надмірну вагу.

У близько 30% мишей знайшлися метаболічні порушення. Подальші експерименти показали, що у цих мишей було набагато більше мітохондріальної тРНК від їхніх батьків, ніж у синів батьків-мишей, які перебувають на дієті з низьким вмістом жирів.

Аналіз даних 3,431 дітей-людей показав, що вищий індекс маси тіла батька під час зачаття пов'язаний із погіршенням метаболічного здоров'я потомства.

Раніше вчені з Університету Іллінойса та Університету Небраски-Лінкольна в результаті дослідження з'ясували, які речовини в продуктах харчування здатні уповільнити старіння мозку.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі