Вчені вивчили три стародавні амфори, виявлені під водою на морському дні біля узбережжя комуни Сан-Феліче-Чісеро в Італії, щоб з'ясувати, як древні римляни готували вино. У ході дослідження вчені вивчили останки стародавніх рослин, які були знайдені на їх стінах, повідомляє Forbes.
Дослідники витягли пилок виноградної лози, залишки тканин рослин та інші хімічні маркери, які допомогли їм дійти висновку, що давні амфори використовувалися як посудини для виноробства. Одна з авторів дослідження Луїза Шассуан зізналася, що вчені не були впевнені, що зможуть зібрати археоботанічні скам'янілості. Разом з тим, їхній метод дозволив їм розчинити покриття глеків, внаслідок чого вони змогли виявити вугілля та непористий пилок. І це допомогло їм визначити тип виноградної лози, який використовували римляни.
Пилок відповідав пилку диких видів винограду, що свідчить про використання місцевих рослин. Хімічні маркери вказали виготовлення як червоного, і білого вина.
Крім того, дослідники з'ясували, що римляни використовували місцеву деревну смолу соснових, щоб зробити амфори водонепроникними. Вчені вважають, що це вказує на регіональну торгівлю, яку не було відомо раніше.
Раніше морські археологи Управління старовин Ізраїлю виявили на дні Середземного моря поряд із древнім містом Кесарією сліди двох затонулих кораблів. Корабельна аварія відбулася в різний час, але практично на одному місці.