У ході дослідження вчені використали відкриті дані по вимірюванню 559 черепних коробок і 534 нижніх щелеп у представників 25 різних історичних спільнот доіндустріальної епохи – від Північної Америки до півдня Африки, Далекого Сходу та Австралії. Для кожного була з'ясована дієта з урахуванням популярності в ній молочних продуктів, рису та інших м'яких "одомашнених" зернових.
Виявилося, що зміни торкнулися лінії чола, призвели до невеликого зменшення нижньої щелепи. Найпомітніші зміни відзначені у популяцій, які активно споживали молочні продукти, включаючи сир – ця м'яка їжа вимагала значно менших зусиль і здібностей жувати, ніж сирі коріння та фрукти мисливців-збирачів.
Раніше вчені заявили про те, що стародавні люди почали одомашнювати рис приблизно 9,4 тисячі років тому.