Європейські палеонтологи з'ясували, що почати стрімке зростання і досягти сучасних обсягів дозволив головному 3 наших предків саме перехід на дієту з великою кількістю крохмалю та інших висококалорійних вуглеводів 3 млн років тому.
В останні роки вчені знаходять все більше доказів того, що людина навчилася готувати їжу дуже давно, вже 1,5-2 млн років тому.
Карен Харді з Автономного університету Барселони заявила, що крім слідів давніх вогнищ, зменшених розмірів зубів та інших палеонтологічних свідчень існування кулінарії, існують і виключно біологічні докази того, що еволюція людини багато в чому прямувала нашими дієтичними і кулінарними пристрастями.
Ще кілька десятиліть тому вчені з'ясували, що апетити нашого мозку несумісні з дієтою з виключно сирої їжі – навіть горили, чий мозок в кілька разів менше людського, змушені шукати і їсти рослинність по 9-10 годин на день.
За словами Харді, раціон перших предків людини, який сьогодні намагаються імітувати деякі люди, називаючи його "палеодієтою", насправді складався не з великої кількості жирів і білка, а крохмалю і інших вуглеводів.
Хоч наше тіло і може синтезувати найважливіший для роботи мозку вуглевод – глюкозу – шляхом розкладу жирів і білків, але набагато простіше отримувати вуглеводи з крохмалю і інших рослинних цукрів. Тим більше, крохмаль містився у великій кількості в їжі, що оточувала давніх людей – в кореневищах їстівних рослин, у фруктах і горіхах.
Дослідники з Единбурзького університету та Китайської академії геологічних наук виявили в провінції Ляонін КНР добре збережені останки нового виду динозавра, тіло якого було вкрите складно влаштованими пір'ям. Як вважають палеонтологи, цей динозавр належить до раніше невідомого виду із сімейства дромеозаврид (Dromaeosauridae), до якого відноситься так само і широко "розрекламований" велоцираптор.