Оброблене м’ясо не має жодного “безпечного” рівня споживання. Воно несе за собою високі ризики

Поділитися
Оброблене м’ясо не має жодного “безпечного” рівня споживання. Воно несе за собою високі ризики © freepik/freepik
Обробленим м’ясом є бекон, ковбаси, сосиски, шинка, салямі, в'ялена яловичина та все, що має підсилювачі смаку й різні консерванти. 

Американські вчені провели масштабний аналіз понад 70 попередніх досліджень з участю кількох мільйонів людей, щоб з'ясувати, чи існує все-таки безпечний рівень споживання обробленого м’яса. Вони порівнювали ефекти оброблених м'ясних продуктів разом із підсолодженими напоями та трансжирами на розвиток діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця і колоректального раку. Встановлено, що саме оброблене м’ясо виявилося найбільш шкідливим: навіть невелика кількість щодня підвищувала ризик, передає ScienceAlert.

Команда з Вашингтонського університету у Сіетлі зазначає: “Монотонне зростання ризику зі збільшенням споживання обробленого м’яса свідчить, що не існує “безпечної” дози”. Попри те, що аналіз базується на самозвітних харчових звичках, які можуть бути неточними, та не доводять прямого причинно-наслідкового зв'язку, вони мають вагу завдяки консервативній методології, а саме тягаря доказування, та великому охопленню даних. Це може означати, що знайдені ризики, ймовірно, є заниженими.

“Звичне споживання навіть невеликої кількості обробленого м’яса, солодких напоїв і трансжирів пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця та колоректального раку”, – пояснив CNN біолог-нутриціолог Демевоз Хайле.

До прикладу, щоденне вживання одного хот‑дога асоціюється з принаймні 11 % зростанням ризику діабету 2 типу та 7 % — колоректального раку у порівнянні з повною відмовою. Аналогічно, щоденна пляшка солодкої газованої води підвищує ризик діабету на 8%, а серцевих хвороб – на 2%. Трансжири додають ще 3 % ризику серцево-судинних захворювань.

Вчені наголошують, що дані мають пряме практичне значення: “Ця інформація надає критично важливі дані для фахівців, відповідальних за дієтичні рекомендації та ініціативи зі зниження споживання оброблених продуктів”. Водночас автори визнають, що хоча ультраоброблена їжа має більший термін придатності та є більш доступною, найкращою стратегією для здоров’я все-таки буде максимальна відмова від неї, особливо від обробленого м’яса, йдеться в публікації журналу Nature Medicine.

Трансжири, що містяться у фастфуді можуть значно підвищувати ризик інфаркту, інсульту, діабету та навіть хвороби Альцгеймера. Детальніше про їх небезпеку та як себе убезпечити читайте за посиланням.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі