На ринок веганских продуктів виходить надруковане на 3D-принтері м'ясо

27 листопада, 2019, 14:15 Роздрукувати
Відправити
Відправити

На вигляд і смак стейки нагадують справжнє м'ясо.

На ринок веганских продуктів виходить надруковане на 3D-принтері м'ясо
М'ясо, схоже на справжнє, навчилися друкувати на 3D-принтері © vkusnoe.info

Кілька стартапів розробили технологію, яка дозволяє друкувати м'ясо, використовуючи рослинне "чорнило". Їхні принтери можуть друкувати стейк, схожий на справжнє м'ясо за текстурою і за смаком. Принтер працює зі швидкістю п'ять 200-грамових стейків на годину, повідомляє "ТһеБабель".

Індустрія штучного м'яса переживає справжній бум на тлі боротьби з глобальним потеплінням і популярністю здорового харчування. За оцінками корпорації Barclays Plc, дохід від такої індустрії вже досяг 14 мільярдів доларів, а до 2029 році може досягти 140 мільярдів доларів.

Разом з тим, вибір продуктів зі штучного м'яса на даний момент не дуже великий, в основному це ковбаси, бургери або нагетси. Відразу кілька стартапів працюють над тим, щоб створити реалістичну структуру м'яса, яке можна надрукувати на 3D-принтері, використовуючи при цьому рослинне "чорнило". При цьому, вони намагаються відтворити не лише зовнішній вигляд, але і смакові якості свинини або яловичини.

Одна з таких компаній - ізраїльський стартап Redefine Meat. Гендиректор Ешар Бен Шитріт каже, що їхній новий 3D-принтер може надрукувати рослинний стейк, який ідеально нагадує м'ясо, настільки жирний і соковитий, "що навіть справжній хижак не відчує різниці". У дизайні максимально реалістичного м'яса Redefine Meat особливу увагу приділяє рослинним жирам. "Жир - це смак, жир - це текстура. Необхідно досягти цієї тонкої грані між м'язовими волокнами і желеподібною консистенцією, яку дає жир", - стверджує Шитріт.

У вересні стартап вже зібрав шість мільйонів доларів інвестицій, а його принтер є найшвидшим на даний момент. За годину він може надрукувати п'ять стейків вагою 200 грамів. Технологія надійде в продаж у 2020 році, до цього часу розробники планують розігнати швидкість принтера до 10 кілограмів на годину. Тобто, за день роботи він зможе надрукувати майже цілу корову.

Один з творців стартапу Novameat Tech SL біоінженер Джузеппе Сионті друкує на 3D-принтері стейки з рису, гороху і водоростей. Перший стейк він представив у лютому минулого року, правда він більше нагадував млинець. Зараз Сионті вдосконалює структуру, смак і обіцяє випустити оновлену версію до 2021 року. Головна ж мрія біоінженера - створити до 2022 року гігантську машину, яка зможе друкувати штучні стейки в промислових масштабах.

Він вважає, що його стейки будуть коштувати дешевше, ніж стейки зі справжнього м'яса. На даний момент 200-грамовий стейк, створений за допомогою принтера Сионті, коштує чотири долара. До кінця наступного року вартість повинна впасти мінімум в два рази.

Обидві компанії збираються продавати свої 3D-принтери і картриджі з "чорнилом" ресторанам, оптовим та роздрібним постачальникам мяса. А клієнти зможуть завантажувати в друк власні моделі стейків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

По матерiалам: the Бабель / Підготував/ла : Фаина Ваулина
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter або Відправити помилку
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Текст содержит недопустимые символы
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Осталось символов: 2000
Отправить комментарий
Последний Первый Популярный Всего комментариев: 0
Показать больше комментариев
Пожалуйста выберите один или несколько пунктов (до 3 шт.) которые по Вашему мнению определяет этот коментарий.
Пожалуйста выберите один или больше пунктов
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Отмена Отправить жалобу ОК