Веганство покращує здоров'я серця та судин – дослідження

Поділитися
Веганство покращує здоров'я серця та судин – дослідження © unsplash.com/jamie452
Дослідження проводили на близнюках, що забезпечило високу точність результатів за рахунок однакових генів та умов виховання учасників.

Веганська дієта здатна покращити загальний стан серцево-судинної системи за вісім тижнів, заявили вчені зі Стенфордського університету на основі результатів проведеного ними дослідження на 22 парах однояйцевих близнюків.

Дослідження проводилося з травня до липня 2022 року. Вчені відібрали 44 здорових учасників без серцево-судинних захворювань зі Стенфордського реєстру близнюків.

Учасники дослідження
Учасники дослідження
Stanford University School of Medicine

У кожній парі один учасник дотримувався всеїдної дієти, інший – веганської, при цьому обидві дієти були якісними: з овочами, бобовими, фруктами та цільним зерном, а також не містили цукру та рафінованих крохмалів. Веганська дієта була повністю рослинною. Всеїдна дієта включала курку, рибу, яйця, сир, молочні продукти та інші продукти тваринного походження.

Протягом перших чотирьох тижнів служба харчування доставляла учасникам 21 страву на тиждень: сім сніданків, обідів та вечерь. Інші чотири тижні учасники готували їжу самостійно. Протягом усього експерименту вчені записували все, що їдять учасники, а учасникам надали можливість консультуватися з професійним дієтологом.

Лише один учасник експерименту з 44 не зміг до кінця протриматися на веганській дієті, що свідчить про те, що більшість людей за наявності бажання здатні перебудувати свій раціон харчування дуже швидко.

Вже протягом перших чотирьох тижнів у учасників на рослинному харчуванні помітно знизилися рівень холестерину, інсуліну та маса тіла порівняно з їхніми близнюками.

Скорочення в раціоні насичених жирів, збільшення кількості харчових волокон та схуднення – ключові зусилля, які можна зробити для своєї тривалості життя за допомогою веганської дієти, наголошують вчені. Серед додаткових переваг такої дієти – покращення мікробіому кишечника та уповільнення скорочення теломер.

Провідний автор дослідження, професор медицини Крістофер Гарднер закликає тих, хто не готовий перейти на чисте веганство, хоча б збільшити відсоток рослинної їжі у своєму раціоні, що може позитивно вплинути на стан здоров'я.

До того ж, навіть просто зменшення в раціоні кількості м'яса значно зменшує вуглецевий слід, про що раніше повідомили вчені з Оксфордського університету.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі