За золото ЧС з баскетболу США посперечається з Сербією

Поділитися
За золото ЧС з баскетболу США посперечається з Сербією Збірна Сербії вийшла у фінал чемпіонату світу в Іспанії © fiba.com
Збірна Сербії знову здивувала: після блискучої перемоги над Бразилією балканці обіграли у напруженій боротьбі Францію.

Збірна Сербії стала другим фіналістом чемпіонату світу з баскетболу, який в ці дні проходить в Іспанії.

У напруженому півфінальному протистоянні серби перемогли Францію 90:85. Таким чином, у фіналі балканці зустрінуться зі збірною США, яка катком в'їхала у вирішальний матч турніру.

Збірна Сербії подарувала світові баскетболу чергову сенсацію ЧС. Насправді, такий перемога підопічних легендарного в минулому гравця Саші Джорджевича, а нині - перспективного тренера виглядає умовно. Просто сербів у зв'язку з провальним виступом на Євробаскеті-2013 (тоді їх обіграла і Україна) і подальших реформ ніхто не сприймав як серйозну бойову одиницю.

"Юги" отримали путівку на ЧС-2014 лише за рахунок завжди серйозного для югославського (а потім і сербської) баскетболу лобі в особі топ-осіб Світової федерації баскетболу (ФІБА). В турнір вони входили дуже мляво і важко, і до останнього туру питання їх участі в плей-офф був досить спірним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна України з баскетболу втратила на чемпіонаті світу підтримки лідера

Втім, в матчах на виліт Сербія перетворилася. В 1/8 фіналу обіграла добре йшла по турніру Грецію (до цього у "еллінів" не було жодної поразки). А в чвертьфіналі просто винесла з паркету потужну Бразилію, яка без яскравих зірок світового рівня виглядала куди симпатичніше футбольної "селесао".

У півфіналі їм протистояла сверхзащитная, але без своєї головної зірки - Тоні Паркера - команда Франції. Здавалося, тут найде коса на камінь. Але яскрава гра від лідера сербів Мілоша Теодосича, який продемонстрував найкращу свою форму за кілька років, дала їм хороший заділ на початку зустрічі. До великої перерви Сербія збільшила відрив до 14 балів, що для "меньшевой" ігри - непогано - 46:32.

Втім, французи не були б самими собою, якби здалися. І в кінці третього періоду підопічні Венсана Колі зменшили відставання, а потім в справу вступив представник НБА - Ніколя Батюм. Його неймовірні попадання не тільки "навантажили" гру, яка з в'язкою і нерузультативной перетворилася в швидку, барвисту і... дуже драматичну. Франція скоротила рахунок і за 17 секунд до сирени могла практично нівелювати відставання - 82:84. Однак помилки в обороні і точне виконання штрафних все ж допомогло Сербії зберегти лідерство.

Серби вийшли у фінал вперше з 2002 року: тоді під назвою Югославія змогла обіграти Аргентину. Примітно, не без помилки суддів: за кілька секунд до сирени при "+1" на користь "югов" арбітри не помітили явний фол на тоді ще майбутню зірку світового баскетболу - Ману Жинобілі. Цікаво, що Аргентина через два роки виграла "золото" афінської Олімпіади, а Сербія на кілька років пішла в тінь. У 2010 році молода збірна була в кроці від фіналу ЧС, але постраждала від тих, хто раніше не раз виручав - суддів. Тоді вирішальний кидок у півфіналі проти Туреччини (господарка чемпіонату), гравець господарів виконав після явного заступа за бокову лінію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Федерації баскетболу України пояснили, чому Фрателло залишиться біля керма збірної

ФІБА відреагувала впровадженням видеопросмотров спірних моментів. До речі, в матчі нинішнього "мундіалю" Фінляндія - Україна судді звернулися до цієї технології, за рахунок чого спочатку визначили неспортивний фол на Дмитра Забірченко (замість простого порушення), а потім чітко зарахували триочковий кидок фінна з сиреною на велику перерву.

Як би там не було, але сербів чекає напружена гра з американцями - тільки добре організована захист і точність в кидках дозволить європейської збірної перервати безпрограшну серію США.

Фінальна зустріч відбудеться 14 вересня о 22:00 у Мадриді. А напередодні бронзу розіграють збірні Литви та Франції.

Зазначимо, що Сербія стала учасником Євробаскету-2015, який відбудеться в Хорватії, Франції, Німеччини та Латвії. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі