Спортивні санкції проти РФ та Білорусі: як вторгнення в Україну веде агресорів до ізоляції

Поділитися
Спортивні санкції проти РФ та Білорусі: як вторгнення в Україну веде агресорів до ізоляції Санкції просто стерли практично весь спорт © Google
Спорт у Росії та Білорусі все більше занурюється на дно.

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого на агресора обрушилися різні види санкцій, які природним чином не оминули і спорт.

Буквально з першого дня війни санкції просто стерли майже весь російський спорт.

У росіян одразу ж відібрали такі престижні події як фінал Ліги чемпіонів у Петербурзі, Гран-прі Формули-1 у Сочі, чемпіонати світу з різних видів, а паралімпійський комітет не допустив росіян та білорусів на Паралімпіаду-2022.

Футбол

ФІФА та УЄФА позбавили Росію міжнародних змагань на клубному та національному рівнях. Російські клуби були виключені з єврокубків, а збірну Росії позбавили права зіграти у стикових матчах відбору на ЧС-2022 у Катарі. Намагання росіян скасувати ці рішення у Спортивному арбітражному суді успіху не мали.

Джерело - (sports.ru)

При цьому ФІФА на своєму 72 Конгресі не стала розглядати питання виключення Росії з організації, а УЄФА хоч і відібрав у Росії проведення фіналу ЛЧ, але залишив матч за Суперкубок-2023 у Казані. Щоправда, швидше за все, доля Суперкубка залежатиме від подальших дій путінського режиму.

Санкції зачепили навіть віртуальний футбол. Electronic Arts випустила оновлення для FIFA 22, в якому розробники видалили зі спортивного симулятора російські клуби, збірну та навіть стадіон московського "Спартака",

Також варто зазначити, що УЄФА розірвав спонсорську угоду щодо всіх спільних проектів з "Газпромом", Adidas та BMW призупинили співпрацю з футбольною та олімпійською збірними, а власник "Челсі" Роман Абрамович через санкції змушений був передати управління клубом опікунській раді.

УЄФА не припинятиме трансляцію матчів єврокубків у Росії.

Хокей. Дзюдо

Улюблені види спорту президента РФ Путіна також не залишилися без санкцій. До бану потрапила хокейна збірна Росії, яка більше не зможе брати участь у всіх міжнародних змаганнях.

Крім того, Міжнародна федерація хокею заборонила проводити всі матчі під своєю егідою на території Росії, а НХЛ оголосила про припинення всіх ділових відносин із РФ.

Також керівництво світового хокею забрало у Росії молодіжний ЧС-2023, але залишило дорослий ЧС-2023.

Джерело - (ФХР)

У дзюдо Міжнародна федерація позбавила Путіна статусу почесного президента і посла федерації, а також усунула президента РФ та його друга мільярдера Аркадія Ротенберга від усіх посад в організації. А в міжнародній федерації тхеквондо позбавили президента Росії почесного чорного пояса.

Джерело - (Чемпіонат)

Росію та Білорусь виключили з числа учасників найпрестижнішого марафону у світі.

Баскетбол

Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) усунула національну команду та російські клуби від усіх змагань, а результати команд у найпрестижнішому баскетбольному єврокубку – Євролізі були анульовані.

Біатлон

Виконком Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) одноголосно ухвалив рішення про зупинення діяльності національних федерацій Білорусі та Росії.

Формула 1

Королівські перегони завжди були гордістю Путіна - він особисто відвідував етап Гран-прі Росії на автодромі в Сочі, який проводився з 2014 року. Ф-1 – це дорого, престижно та доступно лише обмеженій кількості країн.

У планах Росії було перенесення у 2023-му році етапу Ф-1 із Сочі на відкритий у 2019-му році автодром "Ігора Драйв" у Ленінградській області. Тепер, судячи з усього, траса, в яку вкладені мільярди рублів, залишиться пам'ятником колишнього життя. Тому що сумнівно, що Міжнародна автомобільна федерація (FIA) зважиться на шкоду своїй репутації організовувати заїзди менш престижних серій.

Після початку війни керівництво автоперегонової серії розірвало контракт на проведення російського етапу та прибрало його з календаря. Також росіяни втратили угоду на трансляцію перегонів.

Кар'єру у Формулі-1 через війну змушений був завершити єдиний російський пілот Микита Мазепін, контракт з яким розірвала команда "Хаас". Місце в американській стайні йому забезпечував батько – олігарх Дмитро Мазепін. Від спонсорства його "Уралкалія" у "Хаасі" також відмовилися.

Джерело - (motorsport.com)

Теніс

Збірну Росії усунули від командних турнірів Кубка Девіса та Кубка Біллі Джин Кінг, але в індивідуальних змаганнях росіяни продовжують грати у нейтральному статусі.

Єдиним на даний момент виключенням став Вімблдон - організатори британського турніру вирішили усунути від участі у нинішньому сезоні всіх росіян та білорусів. Але цей крок - ініціатива Всеанглійського тенісного клубу, тоді як більшість турнірів по всьому світу підпорядковується Асоціації тенісистів-професіоналів (ATP) та Жіночій тенісній асоціації (WTA).

Ці організації поки не поспішають запроваджувати настільки кардинальні санкції. До того ж, вони засудили позицію Вімблдону, тому чекати чогось конкретного від них поки не доводиться.

Щодо білорусів, які стали співучасниками військової агресії, то їх спорт уже давно практично не розвивається.

Після подій літа-осені 2020 року, коли Лукашенко криваво придушив мітинги проти фальсифікації президентських виборів, Білорусь вже зазнала серйозних санкцій, але з початком війни в Україні на них обрушилися практично ті самі обмеження, що й на РФ.

28 лютого МОК опублікував резолюцію про недопуск Росії та Білорусі до міжнародних змагань. Вона має рекомендаційний характер, а кожна міжнародна федерація мала сама визначитися – повністю підтримати рішення МОК, затвердити частково чи проігнорувати взагалі.

Список міжнародних федерацій, що повністю підтримали рішення МОК:

- Міжнародна федерація волейболу

- Європейська федерація гандболу

- Міжнародна боксерська асоціація (аматорський бокс)

- United World Wrestling (вільна та греко-римська боротьба)

- World Archery (стрільба із лука)

- World Taekwondo (тхеквондо)

- Міжнародна федерація фехтування

- Міжнародна федерація важкої атлетики

- Union Cycliste Internationale (велоспорт)

- Міжнародна федерація веслування на каное

- World Rowing (академічне веслування)

- Всесвітня федерація бадмінтону

- Світова конфедерація бейсболу та софтболу

- Міжнародна федерація тенісу

- World Rugby (регбі)

- Міжнародна федерація настільного тенісу

- Міжнародна федерація автоспорту

- Міжнародна федерація мотоциклетного спорту

- Міжнародна федерація змішаних єдиноборств

Деякі федерації покарали РФ та Білорусь або частково або дозволили брати участь спортсменам під нейтральними прапорами. "Байдужим" серед організацій до рекомендацій МОК не залишився ніхто.

Російських саночників не допустять до змагань, незважаючи на виграну апеляцію.

У шахах аналогічна з тенісом ситуація – гравцям із РФ дозволено брати участь у нейтральному статусі.

Вистачає і точкових ситуацій, які демонструють, що терпіти підтримку путінської агресії світ спорту не готовий. Міжнародна федерація плавання на дев'ять місяців усунула олімпійського чемпіона з РФ Євгена Рилова, який був помічений на мітингу в Москві у куртці із символікою Z. Спортсмен також втратив свого спонсора.

Бос найпрестижнішої організації змішаних єдиноборств UFC Дана Уайт не забороняв спортсменам із країн-окупантів брати участь у боях, а росіянин Петр Ян навіть уже встиг провести титульний бій, у якому програв Алджамейну Стерлінгу.

Джерело - (UFC Russia)

У боксі в ніч з 7 на 8 травня відбудеться бій за пояс чемпіона світу за версією WBA у напівважкій вазі, в якому зійдуться Сауль Альварес та росіянин Дмитро Бівол.

Світ боксу, на жаль, залишається найбільш байдужим до кровопролиття в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі