"Пропагандистська кампанія": МОК звинуватив Росію у політизації спорту через проведення "Ігор дружби"

Поділитися
© МОК
МОК зазначив, що РФ розпочала дипломатичний "наступ" для реалізації своїх планів.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) звинуватив Росію у порушенні олімпійських принципів та політизації спорту через плани провести літні та зимові "Ігри дружби".

Заява опублікована на офіційному сайті МОК.

"Всупереч Основним принципам Олімпійської хартії та резолюціям Генеральної Асамблеї ООН російський уряд має намір організувати в Росії суто політично вмотивовані спортивні заходи. Уряд Росії створив і фінансує "Асоціацію міжнародної дружби" (IFA) для проведення літніх і зимових "Ігор дружби".

З метою проведення "Ігор дружби" російський уряд почав дуже інтенсивний дипломатичний наступ, залучаючи урядові делегації та послів по всьому світу. Щоб зробити свою суто політичну мотивацію ще очевиднішою, вони навмисно обходять спортивні організації у своїх цільових країнах. Це грубе порушення Олімпійської хартії та водночас порушення різних резолюцій ООН.

Це цинічна спроба Росії політизувати спорт. Комісія спортсменів МОК, яка представляє всіх олімпійських спортсменів світу, виступає категорично проти використання спортсменів з метою політичної пропаганди.

Комісія навіть бачить ризик того, що уряди змусять спортсменів брати участь у такому повністю політизованому спортивному заході, тим самим використовуючи їх у рамках політичної пропагандистської кампанії”.

МОК також наголосив на ігноруванні РФ антидопінгових правил:

"Російський уряд також демонструє повну неповагу до світових антидопінгових стандартів та чесності змагань. Це той самий уряд, який був замішаний у систематичній допінговій програмі на зимових Олімпійських іграх у Сочі 2014 року, а потім і в маніпулюванні антидопінговими даними".

Очікується, що путінські змагання "Ігри дружби" відбудуться у вересні 2024 року та взимку 2026 року. МОК допустив на міжнародні турніри лише росіян у нейтральному статусі та без національної символіки, які не були помічені у пропаганді війни в Україні. При цьому в командних видах спорту повна заборона на участь представників РФ залишилася в силі.

Раніше у МОК назвали кількість російських спортсменів, які зможуть виступити на Олімпіаді-2024.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі