"Особливий сезон": як стартував перший національний чемпіонат України під час війни

Відео
Поділитися
© скриншот видео
УАФ презентувала документальний фільм, присвячений УПЛ 2022/23.

У річницю поновлення змагань в українському футболі в умовах повномасштабної війни Українська асоціація футболу представила документальну стрічку «Особливий сезон».

Документальна стрічка «Особливий сезон» розповідає про події 2022 року, коли через повномасштабну війну український футбол повністю зупинився без будь-яких перспектив.

З ініціативи Української асоціації футболу на всіх рівнях футбольної організації було запроваджено механізми, які дозволяли відновити клубний сезон.

«Я неодноразово зустрічався із президентом України Володимиром Зеленським. І він ставив завдання забезпечити усі умови для проведення чемпіонату на нашій землі. Спільно з клубами ми це зробили», - каже у документальній стрічці президент УАФ Андрій Павелко.

«Це був наш обов'язок – відновити клубний футбол», – зазначає він.

За словами тренера молодіжної збірної України Руслана Ротаня, якби чемпіонат зупинили, то не було б футболу.

«Я думаю, що років на сім усі забули б, що таке футбол та Україна», - каже Ротань.

Перед усіма стояло непросте завдання: грати матчі саме на наших вітчизняних стадіонах у той час, коли ракетні обстріли України ворогом продовжуються щодня.

Але, як зазначається у стрічці, усі клуби УПЛ підтримали поновлення чемпіонату.

«Ми провели очну зустріч із усіма керівниками клубів, і всі однозначно підтримали ідею, що чемпіонат треба проводити. Було розроблено та проаналізовано близько дванадцяти різних форматів відновлення чемпіонату, проведення і за регіональним принципом, і за груповою системою. Але все ж таки зупинилися на проведенні повноцінного чемпіонату. Було багато зустрічей, безпосередня участь президента УАФ Андрія Павелка, який заручився підтримкою керівництва держави, і зокрема, президента країни», - зазначає президент УПЛ Євген Дикий.

Фільм розповідає про те, як йшла підготовка до проведення матчів, як УАФ консультувався із західними напарниками, як готувалися та невдовзі грали клуби, з якими викликами стикалися президенти ФК та як спільно футбольні та спортивні профільні відомства країни їх долали.

Футбол став першим видом спорту, перезапущеним за умов повномасштабної війни. Ухвалений протокол проведення змагань надалі дозволив стартувати й іншим видам спорту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі