Євро-2024: все, що потрібно знати про головну футбольну подію літа

Відео
Поділитися
Євро-2024: все, що потрібно знати про головну футбольну подію літа © EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
Турнір розпочнеться 14 червня.

Менше ніж тиждень залишається до старту чемпіонату Європи-2024 з футболу. ZN.UA представляє до вашої уваги всю найважливішу інформацію про континентальний турнір.

Де і коли пройде Євро-2024

17-й чемпіонат Європи в історії пройде у Німеччині у таких містах: Берлін, Дортмунд, Дюссельдорф, Франкфурт-на-Майні, Гельзенкірхен, Гамбург, Кельн, Лейпциг, Мюнхен, Штутгарт.

14 червня у Мюнхені турнір відкриється матчем Німеччина – Шотландія, а фінал буде зіграний у неділю, 14 липня, у Берліні.

Формат турніру

24 команди поділені на шість груп по чотири в кожній. У 1/8 фіналу вийдуть по дві найсильніші команди з кожної групи та чотири найкращі збірні, які займуть треті місця.

Євро-2024: розклад усіх матчів групового етапу турніру

Де дивитись Євро-2024 в Україні.

Чемпіонат Європи-2024 з футболу в Україні транслюватимуть медіасервіс MEGOGO та "Суспільне".

MEGOGO став ексклюзивним транслятором турніру та покаже всі матчі за підпискою.

При цьому "Суспільне" показуватиме всі матчі збірної України, а також матч-відкриття по одній грі групового етапу на день, половину ігор 1/8 фіналу, чвертьфінали, півфінали та фінал.

Трансляції національного мовника будуть доступні на регіональних телеканалах "Суспільного" у цифровому ефірі T2, кабельних мережах та IPTV (крім OTT).

Євро-2024: усі групи, турнірне становище команд

Офіційний талісман, пісня та м'яч Євро-2024

Вперше в історії чемпіонатів Європи талісманом турніру буде ведмідь, якого назвали Альбертом (Albärt).

(EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Офіційний м'яч Євро-2024 отримав назву "Fussballiebe", що в перекладі з німецької означає "Любов до футболу".

У виробі вперше буде використано технологію, яка забезпечує допомогу суддям у прийнятті рішень під час перегляду VAR.

Офіційну пісню турніру написали та виконали італійці з Meduza, американський попрок гурт OneRepublic та німецька співачка Кім Петрас (Leony), а сама композиція отримала назву Fire ("Вогонь").

Збірна України на Євро-2024

(EPA-EFE/Maciej Kulczynski POLAND OUT)

Команда Сергія Реброва не пробилася на ЧЄ напряму, але успішно подолала стикові поєдинки. У них українці перемогли Боснію і Герцеговину, а також розібралися з Ісландією. Обидва матчі завершилися з рахунком 2:1.

Збірна України на Євро-2024 потрапила до групи E, де зіграє з Румунією (17 червня у Мюнхені), Словаччиною (21 червня у Дюссельдорфі) та Бельгією (26 червня у Штутгарті).

Збірна України на Євро-2024: розклад усіх матчів, турнірне положення

У Реброва зібралася чи не найкраща обойма футболістів за всю історію незалежності України. Багато гравців із нинішнього покоління вже заявили про себе в Європі. Андрій Лунін захищає ворота "Реала", Михайло Мудрик та ще низка футболістів виступають в АПЛ, Артем Довбик став найкращим бомбардиром чемпіонату Іспанії за "Жирону", а Віктор Циганков йому активно в цьому допомагав.

Однак пристойний потенціал команди призводить до більших очікувань уболівальників. Робота з цим тиском та підсумковий результат залежатимуть від Реброва та його тренерського штабу.

Україна на минулих чемпіонатах Європи

Збірна України вчетверте поспіль виступить на чемпіонаті Європи. На домашньому Євро-2012 українці не вийшли з групи з Англією, Швецією та Францією, через чотири роки провалили групу у Франції з командами Німеччини, Північної Ірландії та Польщі, а на ковідному Євро-2020, який був перенесений на 2021 рік, підопічні Андрія Шевченка показали найкращий результат в історії, пробившись до чвертьфіналу.

Тоді збірна України пройшла квартет з Нідерландами, Північною Македонією та Австрією, в 1/8 обіграла Швецію (2:1) зі знаменитим голом Довбика перед фінальним свистком, а у чвертьфіналі розгромно поступилася майбутнім фіналістам англійцям із рахунком 0:4.

(EPA-EFE/Andy Buchanan)

УЄФА вніс важливу зміну до правил Євро-2024

Прогнози букмекерів на турнір

Головними фаворитами майбутнього чемпіонату Європи аналітики вважають збірні Франції та Англії. До топ-5 також входять національні команди Німеччини, Іспанії та Португалії.

Букмекери не надто вірять у шанси команди Сергія Реброва здобути трофей. Чемпіонство українців оцінено приблизно на одному рівні із Шотландією, Чехією та Польщею. Головним аутсайдером вважається дебютант континентального турніру команда Грузії.

Раніше повідомлялося про те, що два українські арбітри вирушать на Євро-2024.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі