Головні факти про Олімпіаду в Токіо: організація, учасники, шанси України

Поділитися
Головні факти про Олімпіаду в Токіо: організація, учасники, шанси України Олімпіада стартує 23 липня © МОК
Зовсім скоро в Японії стартує велике свято спорту.

У п'ятницю, 23 липня, в Токіо стартують XXXII літні Олімпійські ігри.

Одне з найяскравіших спортивних подій останніх років мало пройти минулого літа, але свої корективи внесла пандемія коронавірусу.

На Олімпіаді в Токіо виступить рекордна кількість ЛГБТ-спортсменів

Обмежень через коронавірус буде більш ніж достатньо

У перший день Ігор відбудеться урочиста церемонія відкриття. Святкове шоу на Національному стадіоні у Токіо пройде без глядачів. В Японії складна ситуація з коронавірусом, тому організатори вирішили не ризикувати. На трибуни потрапить тільки тисяча чоловік - це офіційні особи і спонсори. Також буде скорочено кількість спортсменів, які візьмуть участь у параді.

Церемонія закриття також без глядачів відбудеться 8 серпня.

До Токіо не змогли приїхати іноземні вболівальники, тоді як присутність місцевих фанатів на змаганнях все ще залишається під питанням.

За підсумками переговорів було прийнято рішення закрити для уболівальників змагання, які проходитимуть у Токіо і найближчих префектурах Тіба, Канагава і Сайтама. Там уряд запровадив надзвичайний стан.

Олімпіада в Токіо: де і коли дивитися церемонію відкриття

При цьому глядачі, найімовірніше, будуть допущені на змагання в центральній префектурі Сідзуока, східній Ібарака, а також північно-східних Фукусімі і Міягі.

Всі ці заходи вже не рятують від поширення вірусу. Перші випадки зараження COVID-19 були зафіксовані в Олімпійському селищі серед персоналу і спортсменів, а деяких олімпійців відразу після прибуття в Токіо відправляють на самоізоляцію. У питанні карантинних обмежень ситуація може змінюватися щодня.

Навіть медалі на шию олімпійці будуть надягати собі самі, щоб уникнути зайвих контактів.

Спортивні змагання: плюс п'ять нових

Всього в Токіо будуть представлені 40 видів спорту, в яких за 339 комплектів медалей будуть боротися порядку 12500 спортсменів більш ніж з 200 країн.

У порівнянні з Ріо-2016 це на 36 комплектів нагород більше. У програму включені п'ять нових видів спорту - скейтбординг, скелелазіння, карате, серфінг і баскетбол 3x3. Вперше з 2012 року повертаються бейсбол і софтбол.

При цьому "новий пакет" змагань буде діяти виключно для Олімпіади в Токіо, оргкомітети наступних літніх Ігор формуватимуть змагальну програму, виходячи з її колишнього формату.

Головним видом традиційно залишається легка атлетика, в якій будуть розіграні 48 комплектів медалей. У плаванні на кону стоятимуть 37 золотих медалей.

У Токіо перед стартом Олімпіади-2020 оновлено антирекорд по захворюваності на коронавірус

Україна на Іграх: антирекорд за кількістю учасників

Україна на Іграх мала складатися зі 158 спортсменів, але вже є одна втрата - тенісистка Марта Костюк через травму в Токіо не полетіла.

Це найскромніший склад збірної України за всю історію Ігор. На всіх минулих Олімпіадах українська делегація складалася з 200+ спортсменів.

Українці виступлять у 25 видах спорту в 30 дисциплінах. Найбільше число спортсменів представлять Україну в легкій атлетиці - 47. При цьому через допінгові справи на Ігри не поїхали наші великі надії - золотий і срібний призер Ігор Олег Верняєв, а також триразовий чемпіон Європи у важкій атлетиці Дмитро Чумак.

МОК перед Олімпіади-2020 змінив олімпійську клятву

Традиційно українські призери Ігор отримають виплати з бюджету. Призові за золоту медаль складуть 125 тисяч доларів, за срібло - 80 тисяч, а за бронзу - 55 тисяч. Аналогічні суми олімпійці збірної України отримували на літній Олімпіаді-2016, а також зимових Іграх 2014 і 2018 років.

Шанси України: думка аналітиків

На думку букмекерів, шанси виграти медальний залік у України будуть мінімальними. Коефіцієнт на цей сценарій є скоріше формальним - 300,0.

Американське аналітичне видання Gracenote вважає, що Україна завоює в Токіо 21 медаль, з яких 6 будуть золотих, 7 - срібних і ще 8 - бронзових. Згідно з аналітичним звітом, цей результат принесе українським атлетам 15-те місце в медальному заліку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі