ЧС-2022 у Катарі: все, що потрібно знати про головну футбольну подію року

Поділитися
ЧС-2022 у Катарі: все, що потрібно знати про головну футбольну подію року ЧС стартує 20 листопада © The New York Times
Збірної України на турнірі не буде.

З 20 листопада по 18 грудня проходитиме фінальна частина чемпіонату світу-2022 з футболу у Катарі. ZN.UA пропонує ознайомитися з головними фактами про майбутнє свято футболу.

Вперше на Близькому Сході

Традиційно чемпіонат світу з футболу відбувається влітку, але не цього разу. У цей час року температура в Катарі перевищує 40 градусів, тому було обрано незвичайний осінньо-зимовий формат.

Талісман турніру Лаїб – біла хустка-гутра, що літає, чиє ім'я перекладається як "фантастично обдарований гравець"

Але навіть зараз у Катарі понад 30 градусів спеки, тож на стадіонах працюватимуть системи охолодження.

Усього матчі турніру прийматимуть вісім стадіонів у п'яти містах, що є найменшою кількістю арен на турнірі з ЧС-1978 в Аргентині, де було задіяно шість стадіонів у п'яти містах.

Рекордсменом у Катарі стане арена "Лусаїл Айконік", на якій зіграють 10 із 64 матчів, включно з фіналом. Трибуни цієї чаші вміщують 80 тисяч глядачів.

Стадіон "Лусаїл Айконік", фото – qatar2022.qa

Унікальною буде ситуація із близькістю стадіонів. На сім із них можна буде дістатися метро столиці Катару – Дохи. При цьому і восьмий стадіон "Аль-Байт" розташований всього в 50 км від центру міста.

Футбольна Європа проти Катару

У Європі негативно сприйняли ідею ФІФА провести Мундіаль у Катарі. Матеріал The Guardian розповідав про те, що за останні дев'ять років у країні загинуло понад шість тисяч мігрантів, які в рабських умовах будували об'єкти інфраструктури для проведення турніру.

Частина фанатів вирішила не їхати на чемпіонат світу і неодноразово заявляла про свою позицію на трибунах. Футболісти теж не залишилися осторонь. Данія виступить на ЧС у формі, на якій практично не буде видно емблеми збірної та логотипу технічного спонсора, а один із комплектів буде траурного чорного кольору.

Протест від фанатів дортмундської "Боруссії", фото – соцмережі

Форма збірної Данії, фото – twitter.com/dbulandshold

Запитання викликає й ультраконсервативність країни-господарки турніру. Нафтогазові успіхи у вигляді хмарочосів та дорогих автомобілів не вирішили проблему із правами людини. Тюремний термін гомосексуалістам, забивання камінням та удари батогом – все це практикується досі. Дивний вибір місця для проведення ЧС, але у ФІФА вирішили не відмовлятися від такого кроку.

Ціною людських життів і за дві сотні мільярдів доларів у максимально короткі терміни було збудовано аеропорт, дороги, метро і навіть місто Лусаїл у пустелі.

Формат турніру: прощання з топ-32

Це буде останній Мундіаль в історії, у фінальній частині якого виступатимуть 32 команди. Вже на ЧС-2026 у Канаді, Мексиці та США зіграють 48 збірних.

Команди були розділені на вісім груп, а до плей-офф вийдуть ті збірні, яким вдасться зайняти перші два місця у своєму квартеті.

Групи ЧС-2022

Матч-відкриття між Катаром та Еквадором відбудеться 20 листопада. Груповий етап завершиться 2 грудня, а вже наступного дня стартує 1/8 фіналу плей-офф.

Фінальна гра пройде 18 грудня, а днем раніше буде розіграно третє місце.

Збірна України була за крок від ЧС

Українська національна команда без поразок пройшла груповий етап відбору та вийшла у стикові матчі з другого місця.

Вже на тлі війни у червні українці перемогли Шотландію (3:1) у Глазго, проте у фіналі стиків у Кардіффі програли Уельсу (0:1) та залишилися без путівки до Катару.

Збірна України програла вирішальний матч за путівку на ЧС-2022, фото – УАФ

Єдиним чемпіонатом світу за участю України залишився Мундіаль 2006 року, де наші футболісти сенсаційно пробилися до чвертьфіналу.

Хто покаже матчі в Україні

Поєдинки турніру будуть показані на місцевих телеканалах "Суспільне мовлення", "Радіо Промінь" (аудіо), на сайті "Суспільне Спорт", а також YouTube-каналі "Суспільне Спорт". Крім того, матчі транслюватимуться за підпискою на медіасервісі MEGOGO.

"Суспільне" покаже у прямому ефірі 46 із 64 ігор ЧС, тоді як MEGOGO транслюватиме всі матчі. "Суспільне" опублікує записи та огляди ігор, які ексклюзивно покаже лише MEGOGO.

На груповому етапі щодня проходитимуть чотири зустрічі на день. Найраніші починаються о 12:00, а пізніші – о 21:00 за Києвом.

Фаворити – бразильці та європейці

Бразилія вигравала ЧС п'ять разів, фото – cbf.com.br

Аналітики вважають, що найкращі шанси на завоювання трофею має збірна Бразилії. Коефіцієнт на перемогу п'ятиразових чемпіонів світу складає 4,75.

У топ-3 лідерів входять команди Франції та Англії, коефіцієнт на чемпіонство яких – 7,00. Варто зазначити, що французи є діючими володарями трофею.

Серед головних аутсайдерів знаходяться Іран, Саудівська Аравія та Коста-Ріка.

Окремо варто згадати, що збірну Росії виключили із відбору на Мундіаль після початку повномасштабного військового вторгнення в Україну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі