Чемпіонку світу з плавання заочно засудили до тюремного терміну в Білорусі

Поділитися
Чемпіонку світу з плавання заочно засудили до тюремного терміну в Білорусі Герасименя покинула Білорусь у 2020-му році © Telegraf
Спортсменка давно залишила країну.

Мінський міський суд 26 грудня ухвалив вирок у справі засновників Білоруського фонду спортивної солідарності Олександри Герасимені та Олександра Опейкіна.

Як повідомив правозахисний центр "Весна", обидва заочно отримали по 12 років позбавлення волі.

Чемпіонка світу з плавання Герасименя та спортивний функціонер Опейкін перебувають за межами Білорусі з осені 2020 року. Їх звинуватили у "діях, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці". Суму "збитків" оцінено у суму понад 320 тисяч доларів.

Також під арештом у рахунок судових витрат було залишено майно Герасимені – 48 тисяч доларів на банківському рахунку, автомобіль та квартира.

Герасименя та Опейкін направляли звернення до МОК та інших міжнародних спортивних організацій із закликом запровадити санкції проти Білорусі на тлі протестів проти результатів президентських виборів, переможцем яких себе оголосив Аляксандр Лукашенко.

Це перший вирок у Білорусі у кримінальній справі громадян країни, які перебувають за кордоном. Лукашенко підписав закон, який дозволяє заочно заарештовувати та засуджувати людей до розстрілу.

Олександра Герасименя є чемпіонкою світу та Європи. Також вона здобула два срібла Олімпіади-2012 у Лондоні та бронзу на Іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро.

Раніше повідомлялося про те, що український каноїст продав олімпійські медалі заради допомоги ЗСУ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі