Африка та Азія дали росіянам зелене світло на Олімпіаду в Парижі

Поділитися
Африка та Азія дали росіянам зелене світло на Олімпіаду в Парижі © Anton Golubev/Reuters
На сьогодні 30 країн підтримують заклик України бойкотувати участь спортсменів із цих двох країн.

Національні олімпійські комітети Африки за своїми азіатськими колегами в суботу дали зелене світло російським і білоруським спортсменам для участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Росія та її союзник Білорусь були виключені з більшості олімпійських видів спорту відколи російські війська вторглися в Україну в лютому минулого року.

Проте у січні Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив, що шукає «шлях» для участі росіян у Іграх.

Після цього оголошення Олімпійська рада Азії (ОСА) запропонувала спортсменам з обох країн можливість взяти участь у цьогорічних Азіатських іграх.

Це був важливий крок, тому що вони могли отримати кваліфікаційні оцінки на змаганнях в Азії, щоб дозволити їм змагатися у Парижі. Африка тепер наслідувала їх приклад.

Пропозиція дозволити росіянам та білорусам змагатися під нейтральним прапором була одноголосно прийнята виконавчим комітетом Асоціації національних олімпійських комітетів Африки (АНОКА) на зустрічі в Нуакшоті, Мавританія.

"Члени одноголосно висловилися за участь російських та білоруських спортсменів у всіх міжнародних змаганнях", - йдеться в повідомленні АНОКА, передає AFP.

У ньому йдеться про те, що президент AНOCA, алжирець Мустафа Берраф, повторив, що організація «приєднується до позиції Міжнародного олімпійського комітету та його президента Томаса Баха».

Далі в заяві йдеться: «Таким чином, йтиметься про дозвіл російським та білоруським спортсменам брати участь в умовах повного нейтралітету без жодних ознак ідентичності в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі».

МОК пояснив, що його аргументація була заснована на переконанні, що «жодному спортсмену не можна заважати брати участь у змаганнях лише через його паспорт».

Минулого місяця Національний олімпійський комітет Німеччини виступив із публічною публікацією, заявивши, що зараз «не час дозволяти спортсменам із російським чи білоруським паспортом знову брати участь у міжнародних змаганнях».

У лютневому листі понад 30 країн, включаючи Канаду, Францію, Велику Британію, Польщу, Швецію та США, висловили стурбованість тим, як спортсмени можуть бути нейтральними, особливо з урахуванням «тісних зв'язків та приналежності між російськими спортсменами та російською армією».

У листі до МОК звернулися із проханням дати «роз'яснення» щодо нейтралітету, необхідного для російських та білоруських спортсменів на Олімпіаді.

МОК відповів, що у листі ігноруються права людини російських та білоруських спортсменів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі