Міносвіти запропонувало легалізувати батьківські внески у школах

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У Міносвіти пропонують узаконити неофіційні внески батьків, дозволивши батьківським комітетам створювати благодійні фонди "для поліпшення матеріально-технічної бази шкіл". Експерти вважають, що легалізація внесків призведе до зростання поборів у школах.

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту розглядається можливість створення у школах благодійних фондів для поліпшення матеріально-технічної бази.

Про це за результатами підсумкової колегії, присвяченої готовності шкіл до початку нового навчального року, повідомив депутат від Партії регіонів, голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Максим Луцький, пише «Коммерсант-Украина».

«Міністр запропонував посилити роль шкільних батьківських комітетів як органів самоврядування і дозволити їм створювати благодійні фонди, щоб акумулювати спонсорські кошти. У ці фонди зможуть вносити гроші всі охочі - спонсори, підприємці, підприємства, заводи, підприємці та приватні особи, що дозволить поліпшити матеріально-технічний стан шкіл і умови навчання дітей. Це нормальні речі, які всі розуміють. Батьківські комітети посилять свою роль в освітній системі. Організовувати це треба шляхом внесення змін до чинного законодавства».

Разом з тим, експерти вважають, що легалізація внесків призведе до зростання поборів у школах.

Зокрема, колишній керівник Київського міського управління освіти, кандидат педагогічних наук Лілія Гриневич вважає, що посилення ролі батьківських комітетів призведе до зростання поборів у школах: "Спроби узаконити внески порушують конституційне право громадян на безкоштовну освіту. Держава намагається вирішити проблеми шкіл за рахунок батьків, тому що не здатна самостійно інвестувати в освіту ".

Нагадаємо, з 1 вересня почнуть діяти нові державні стандарти для початкової школи. Вони, зокрема, передбачають обов'язкове вивчення іноземної мови з 1-го класу, інформатики - з 2-го класу, а з вересня 2013 року - вивчення другої іноземної мови у 5-му класі. Згідно з новими стандартами, розподіл навчальних годин у школі на 50% буде встановлено Міносвіти, а на 50% - педагогічними колективами шкіл.

Окрім того, нові стандарти передбачають проведення двох фізичних зарядок протягом першого уроку і збільшення числа занять фізкультурою з двох до трьох уроків на тиждень. З початку нового навчального року замість оцінок з фізкультури вчителі будуть ставити школярам "залік" або "незалік". !zn

Читайте також:

У 2013 році одинадцятикласники отримають дипломи 1 червня

У школах стрімко зростає кількість «липових» медалістів

Табачник похвалився, що при ньому закрили всього 300 шкіл

Київських дітей хочуть пускати в школу за картками

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі