Зеленський пообіцяв не економити на армій: що про це «каже» військовий бюджет-2021

Поділитися
Зеленський пообіцяв не економити на армій: що про це «каже» військовий бюджет-2021
У День Збройних сил України президент спробував отримати лояльність військових.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв не скорочувати фінансування української армії. З такою заявою голова держави виступив під час урочистостей, присвячених Дню Збройних сил України 6 грудня.

«Ми ніколи не будемо економити на власній армії, а отже – і на безпеці власної країни», - цитує Зеленського його пресслужба.

За словами президента, фінансування оборони не скоротиться ні на гривню, а Збройні сили України отримають новітню та модернізовану зброю й техніку.

Серед досягнень у сфері безпеки і оборони Володимир Зеленський згадав будівництво польового містечка Міжвідомчого центру підготовки підрозділів ЗСУ «Широколанівський» на Миколаївщині.

«Це сучасне військове містечко, яке спроектоване та будується за стандартами НАТО і яке найближчим часом буде введено в експлуатацію. Тут створені всі належні умови для розміщення, проживання та підготовки особового складу всієї механізованої бригади. Згодом Широколанівський центр стане гідним місцем для проведення міжнародних військових навчань», - доповів під час відеовключення командувач військ оперативного командування «Південь» генерал-майор Ігор Палагнюк.

Нагадав голова держави і про розгортання модульних містечок для підрозділів, що несуть бойове чергування на межі з анексованим Кримом, зокрема, польову базу «Новоолексіївка» на Херсонщині.

«У вересні цього року було розпочато будівництво цього містечка, яке сьогодні здається в експлуатацію. (…) Перші підрозділи ЗСУ вчора вже заїхали до нового сучасного модульного містечка», - доповів під час відеовключення новопризначений гендиректор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

Зеленський також зауважив, що незмінним пріоритетом є соціальний захист військових і їхніх родин, зокрема забезпечення житлом.

5 листопада Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони закласти у держбюджет-2021 видатки на нацбезпеку і оборону у розмірі 5,3% ВВП. Однак звідки брати гроші, зокрема в умовах пандемії, яка завдала відчутного удару по вітчизняній економіці, голова держави не уточнив.

Серед програм, на які у проекті бюджету передбачено збільшення фінансування, немає жодної, що стосувалася б безпеки та оборони. До того ж, без дійової промислової та військово-промислової урядової політики оборонний бюджет не стане драйвером економічного розвитку країни.

А планування урядом видатків оборонного бюджету не від потреб Збройних сил, а від надходжень до держбюджету, а також структура витрат на оборону, в якій переважає виділення коштів на утримання і грошове забезпечення, призводять до формування депресивного оборонного замовлення. Своєю чергою мінімізація витрат на переозброєння армії призводить до подальшої деградації оборонної промисловості.

Докладніше про проблеми оборонного бюджету-2021 читайте у матеріалі Наталії Резнікової і Володимира Панченка «Військовий бюджет» у ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі