Замість України головувати у СНД буде Білорусь

Поділитися
© stroymart.com.ua
Попереднє узгодження між країнами-учасницями СНД підтверджує, що саме Білорусь займе місце головуючого у Співдружності.

Головування у Співдружності Незалежних Держав (СНД) у 2013 році перейде до Мінська, через неможливість Києва займатися цим у наступному році. Про це повідомив голова Виконавчого комітету СНД Сергій Лєбєдєв у вівторок, 13 листопада.

Лєбєдєв підтвердив, що засідання Ради міністрів закордонних справ і Ради глав держав СНД пройдуть 4-5 грудня в Ашхабаді (спочатку планувалося на початку листопада). Причиною перенесення стало "внесення додаткових питань, що вимагають узгодження". Також деякі держави захотіли детально обговорити майбутній порядок денний.

Тому, за словами Лєбєдєва, було прийнято рішення провести ці засідання на місяць пізніше. "Тепер точно визначено, що і рада міністрів закордонних справ, і рада голів держав пройдуть 4-5 грудня в Ашхабаді. Всі підтвердили свою згоду на приїзд", - зазначив виконавчий секретар.

Він зазначив, що на саміті в Ашхабаді необхідно буде визначити головуючого в СНД. "Вноситься кандидатура Республіки Білорусь. Попереднє узгодження підтверджує, що Білорусь, і я на сто відсотків впевнений, займе місце головуючого у Співдружності", - заявив чиновник.

Нагадаємо, наступною головувати в СНД мала Україна. Однак в середині травня в Ялті президент Віктор Янукович на засіданні голів держав-учасниць СНД попросив перенести головування з 2013-го на 2014 рік через те, що в наступному році Україна головує в ОБСЄ.

- Україна просить перенести своє головування в СНД через ОБСЄ


Як уточнив Лєбєдєв, першим питанням на порядку денному майбутнього засідання Ради глав держав стоїть заява у зв'язку з наближенням ювілея Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Також на порядку денному майбутньої зустрічі - ціла низка питань, що стосуються дотримання безпеки, прикордонного співробітництва, єдиної системи протиповітряної оборони.

Окрім того, на засіданні РГД планується виступ голови Міжпарламентської Асамблеї Співдружності, голови Ради Федерації Валентини Матвієнко "про діяльність цього найважливішого органу (МПА СНД - ред.)". "МПА СНД дозволяє нам зміцнювати нашу взаємодію у законодавчій сфері, ми зараз з МПА проводимо велику роботу з гармонізації законодавства країн Співдружності", - повідомив голова виконавчого комітету СНД.

Разом з тим нагадаємо, що раніше віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ (Організації з безпеки і співробітництва в Європі) Вальбург Габсбург Дуглас висловив сумніви, що політичні переслідування в Україні можуть перешкодити країні ефективно головувати в ОБСЄ, хоча до 2013 року ще є час виправити ситуацію. !zn

Читайте також:

Янукович: Позаблокова Україна готова стати об'єднуючою силою в ОБСЄ

В ОБСЄ сумніваються, що Україна зможе гідно очолити організацію у 2013 році

Україна платить багатомільйонні внески в Міжпарламентську асамблею СНД, не будучи її членом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі