Центрвиборчком відкинув звинувачення в упередженому підході до "нарізки" округів

Поділитися
© ZN.UA
У ЦВК наголосили, що "нарізали" округи відповідно до норм закону.

Член Центральної виборчої комісії Олександр Осадчук вважає необгрунтованими звинувачення спостерігачів громадянської мережі ОПОРА в упередженому підході до встановлення кордонів виборчих округів.

"Читаючи висновки поважної організації громадської мережі ОПОРА, яка в основі своєї діяльності ставить таку благородну мету, як забезпечення відкритості та прозорості діяльності органів влади, хочеться вірити в об'єктивність і порядність людей, які представляють її в публічній площині. Однак, ознайомившись з поспішними висновками щодо розподілу виборчих округів Центральною виборчою комісією, як мимоволі пригадуються слова Стефана Цвейга, коли він оцінював особисті якості одного з політичних інтриганів минулого, який керувався таким принципом щодо своїх опонентів: спочатку їх треба приголомшити, і це буде надійніше, ніж їх переконувати", - сказав Осадчук.

На його думку, спостерігачі ОПОРИ у своєму аналізі не посилаються на норми закону, який регулює ці питання, а також навіть не намагаються навести якісь власні аргументи.

Як приклад Осадчук наводить Полтавську область. "Тут, на думку ОПОРИ, можна було зберегти Лубенський район в цілісному вигляді і включити всю його територію в межі виборчого округу № 148. На перший погляд, все правильно, якщо скласти кількість виборців адміністративно-територіальних одиниць, куди входять місто Лубни, Великобагачанський, Оржицький, Семенівський і Хорольський район, то їх буде 162 500 виборців. Здавалося б, питання вирішено, а ЦВК вишукував якісь інші мотиви, щоб розділити район, чи то для когось, чи то для чогось. Але коли подивитися більш скрупульозно, то картина не така вже й проста", - додав він.

Осадчук наголосив, що середня кількість виборців у Полтавському регіоні, що припадає на один округ з восьми, становить 151,1 тис. виборців. Отже, якщо в окрузі буде на десять тисяч виборців більше, то їхня чисельність, відповідно, зміниться в інших округах в ту або іншу сторону.

За його словами, у сусідньому, 151 виборчому окрузі з центром у м. Лохвиця, в районах, туди входять Гадяцький, Гребінківський, Лохвицький, Пирятинський, Чорнухинський, проживає тільки 139 тис. виборців. "Сюди і були додані окремі виборчі дільниці з Лубенського району. Адже Закон України «Про вибори народних депутатів України» встановлює мінімальну та максимальну межу щодо кількості виборців в одномандатних округах у межах 12 відсотків (частина 2 статті 18) середньої їх кількості, визначеної постановою ЦВК на рівні 161 тис. 140 виборців", - пояснив член ЦВК.

"Нескладні підрахунки дають можливість зрозуміти, що для повноцінного, сформованого на принципах дотримання вимог закону виборчого округу необхідно додавати принаймні дві тисячі виборців. Як бачите, нічого особистого, а тільки чиста арифметика, про яку чомусь забули, випадково чи ні, шановні дослідники", - підкреслив Осадчук.

За його словами, аналогічна ситуація у виборчих округах №146 і №150. "Так, у 146-й можна було б включити тільки м. Кременчук, де 178 600 виборців. Але що ж тоді залишилося б в 150-му окрузі, куди входить м. Комсомольськ, Глобинський і Кременчуцький райони і де зареєстровані тільки 120 800? Отже, частину компактно розміщених виборчих дільниць Автозаводського району м. Кременчука додали до цього округу. У чому ж помилка? Мабуть, в тому, що дуже комусь хочеться, щоб вона була. Така ж ситуація і в деяких інших регіонах", - сказав він.

"Так, можливо, оцінки з претензійною назвою "аналіз" необхідно заради об'єктивності робити більш глибоко, зі знанням предмета, а не тільки спираючись на поверхневі судження", - переконаний член ЦВК.

Відзначимо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА заявили про необгрунтованість розподілу Центральною виборчою комісією територіальних громад при утворенні 52 з 225 виборчих округів на постійній основі.

"Тобто, раніше місто або район повністю входили до складу округу, а тепер місто розділене між кількома, в округ зараховані жителі ближніх сіл і селищ. Дана конфігурація є нетрадиційною для низки громад і свідомо розбиває електоральні групи за ознакою місця проживання. Друга категорія - формування анклавів, територій, що належать одному округу, але оточені громадами, що знаходяться в складі іншого", - відзначили спостерігачі ОПОРИ.

Окрему увагу ОПОРА звернула на округи, нові межі яких позитивно або негативно впливатимуть на кампанії кандидатів, які вже проводять агітаційну діяльність. Так, 19 виборчих округів або 8,4% від загальної кількості утворені в конфігурації, яка буде допомагати або заважати оптимальним результатами кампанії кандидатів.

ОПОРА відзначає, що порушень чинного законодавства під час утворення виборчих округів не було зафіксовано, а кількість виборців у кожному знаходиться в допустимих межах відхилення. Втім, результати "нарізки кордонів" не завжди мають логіку організації якісної виборчої кампанії, а подекуди будуть ускладнювати її проведення. !zn

Читайте також:

70 виборчих округів сформовано з порушенням принципу компактності, - Томенко


Центрвиборчком оголосить офіційні результати виборів до Ради не пізніше 12 листопада

ЦВК постановою про округи «порвав Луганську область на шматки»

ЦВК створила 225 одномандатних виборчих округів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі