Архітектори, які боронять Україну, закликають депутатів обійти «міну» законопроєкту 5655

Відео
Поділитися
За нашими даними, документ планують голосувати без обговорення вже сьогодні.

Українські архітектори, які зараз служать у лавах ЗСУ, звернулися до народних депутатів із закликом не підтримувати скандальний законопроєкт №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності».

Попри спротив професійної і громадської спільноти, депутати мають намір сьогодні все ж ухвалити законопроєкт. За даними ZN.UA, документ голосуватимуть без обговорення.

Архітектор, викладач архітектури для дітей і доброволець добровольчого формування тергромади Антон Целовальник порівняв законопроєкт із міною, яку буде закладено у містобудування та архітектуру. На його думку, документ не має на меті поліпшення життя українців.

«Ми перебороли колись злочинну владу Януковича, яка була нелюдяна і несправедлива. Зараз маємо перебороти цей закон, який теж є нелюдяним і несправедливим. Скоріш за все, закон буде прийнятий, але я вірю, що ми його переможемо, як перемогли тоді, і як переможемо російських окупантів зараз», - наголосив він.

Флешмоб Целовальника підтримали його колеги. Голова Київського осередку Архітектурної палати НСАУ, архітектор і командир протитанкової групи Олексій Шемотюк закликав депутатів не переступати червоні лінії.

«Депутати Верховної Ради, почуйте нас. Не переступайте червоні лінії українського пасіонарного суспільства. Це завжди погано закінчується. Будьте відповідальні», - закликав Шемотюк.

Архітектор також записав відеозвернення. 

А видавець професійної архітектурної літератури, розвідник-кулеметник 231 батальйону ТрО Дмитро Настека запропонував спочатку «зробити закон нормальним», а потім знову винести на голосування.

«Я давно спостерігаю, як мої колеги, Архітектурна палата, постійно намагаються внести правки, зробити закон корисним для усіх учасників будівельної галузі. Для забудовників, які зацікавлені у цьому законі і протравлюють свою норму, для архітекторів, які зацікавлені у збереженні свого авторського права – труд архітектора є величезною та важкою працею, і для населення України», - зауважує Настека.

Як видавець Настека свого часу видав книгу відомого американського архітектора під назвою «Демократичне проєктування». У Росії вона вийшла у перекладі «Соучаствующєє проєктированиє».

На думку захисника, проєкт закону №5655 у нинішній редакції є «соучастієм прєступлєнія», а не демократично виписаною нормою, яка дозволить усім працювати над розвиненням і забудовою своїх міст.

«Моє прохання до депутатів: переробіть закон, бо буде лихо для всіх. Будь ласка, зробіть закон нормальним, а потім його проголосуєте», - підсумовує видавець.

Увага! Відео містить лайку.

Архітектор Єгор Штефан, який старшим матросом служить у реактивній артилерії Військово-морських сил, вважає, що у разі ухвалення закон перетворить українські міста на «пам’ятники жадобі та марнославству».

«Вважаю цей закон дуже шкідливим для України та українських міст. Згідно цього закону суттєво (!) зменшуються права архітекторів, громад, міста впливати на архітектурні та інженерні рішення в новобудовах. Водночас з’являється безліч можливостей ігнорувати будь які поради, правки та зауваження від будь-кого у власника/забудовника. Це перетворить наші міста на пам’ятники жадобі, зухвалості та марнославству», - підсумовує Штефан.

Нагадаємо, у середині листопада СБУ одночасно провела обшуки у Національній спілці архітекторів України. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій назвала це «ще одною знаковою подією в ланцюжку помсти архітекторам за нашу позицію щодо законопроєкту №5655».

Як запропонована владою реформа містобудування може перетворитись на утворення такої собі будівельної автономії, де громадянському суспільству відведено лише роль глядача, аналізує Георгій Могильний у статті «Автономна Будівельна Республіка. Факти без міфів».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі