АМУ вкотре звернулися до глави профільного комітету ВРУ з пропозиціями до законопроєкту №5655

Поділитися
АМУ вкотре звернулися до глави профільного комітету ВРУ з пропозиціями до законопроєкту №5655 © Василь Артюшенко, ZN.UA
Цього тижня профільний парламентський комітет вдруге підтримав скандальний проєкт закону.

Законопроєкт №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» обов’язково необхідно доробити, заявили в Асоціації міст України. АМУ вчергове звернулася до голови Верховної Ради з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка з пропозиціями щодо вдосконалення законопроєкту.

Зазначимо, що 8 грудня профільний комітет ВРУ вдруге підтримав скандальний законопроєкт №5655. Документ підтримали 15 народних депутатів, тепер він може бути внесений на розгляд парламенту до порядку денного на 13-14 грудня.

В АМУ зазначили, що доопрацювати законопроєкт №5655 необхідно для:

  • введення відповідальності адміністраторів електронної системи за терміни надання послуг, за неправдивість введених ними даних і за ненадання послуг взагалі;
  • виключення положень щодо приватних уповноважених осіб з містобудівного контролю, адже проєктом передбачено передачу функції держави та місцевого самоврядування підприємницьким структурам. Це ставить одних суб'єктів господарювання у привілейоване становище стосовно інших, що суперечить частині другій статті 5 та частині четвертій 13 Конституції України;
  • демонополізації права підпису керівника органу містобудування, адже це зупинить всі процеси в будь-якій громаді, тим більше в місті-мільйоннику;
  • створення можливостей для зупинки самовільного будівництва;
  • відповідності норм проєкту Цивільному Кодексу України.

«Асоціація міст України нагадала про необхідність проведення узгоджувальних нарад з представниками Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства культури України, Національного агентства з питань запобігання корупції, відповідальність за організацію яких взяла на себе під час засідання Правління Асоціації міст України  30 листопада 2022 року  народний депутат, автор законопроєкту Шуляк О.О.», – додали в АМУ.

Раніше Асоціація міст України надала свої пропозиції  профільному комітету Верховної Ради до другого читання законопроєкту №5655. Як зазначив виконавчий директор асоціації Олександр Слобожан, відсутність чітко визначених норм, до коми й крапки, в законопроєкті збільшує можливу корупцію, зводить нанівець ідею діджиталізаціі дозвільної системи в містобудуванні.

Законопроєкт активно лобіює його автор та голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. За даними ZN.UA, вона окремо вносила на голосування комітету низку правок, які ще більше погіршують ситуацію.

У середині листопада СБУ одночасно провела обшуки у Національній спілці архітекторів України. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій тоді назвала це «ще одною знаковою подією в ланцюжку помсти архітекторам за нашу позицію по законопроєкту №5655».

«Це ще одна знакова подія в ланцюжку боротьбі окремих політичних діячів держави з громадянським суспільством. І їх імена ми добре знаємо, — написала на своїй сторінки в Фейсбук архітектор. — Рівно в цей день рік тому Архітектурна палата НСАУ проводила всеукраїнську акцію за справжню реформу містобудування, а не той схематоз, що пропонується лобістами в 5655».

Аналіз законопроекту та як запропонована владою реформа в містобудуванні може перетворитись на утворення такої собі будівельної автономії, де громадянському суспільству відведено лише роль глядача, для ZN.UA робив  Георгій Могильний у матеріалі «Автономна Будівельна Республіка. Факти без міфів».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі