Американським ученим удалося зробити придатним для їжі бавовняне насіння: вони знизили рівень токсичних речовин у ньому до безпечного рівня. На думку авторів розробки, у цього продукту з високим умістом білка величезний потенціал. За наявних посівів бавовни ним можна нагодувати в рік близько 500 мільйонів жителів планети, повідомляє агентство «ІнформНаука».
Фахівці використовували технологію «виведення з ладу» окремих генів. Особливо вони пишаються тим, що змогли знизити рівень токсичних речовин тільки в насінині, де зберігається основний запас поживних білків.
Кілька десятиліть тому селекціонери з Техасу і Каліфорнії вивели різновид бавовни з низьким умістом токсинів, але ці рослини виявилися комерційно невигідними для сільського господарства, оскільки були схильні до хвороб і не захищали себе від шкідливих комах.
Ознаки, набуті одним поколінням бавовни, поки що проявляються лише в трьох наступних. Дослідники мають намір підвищити стійкість нетоксичної бавовни на багато поколінь уперед, розробити технології виготовлення їжі з її білків, вивести чисті лінії модифікованої бавовни для вирощування в теплицях.