Особливе зацікавлення на Міжнародній конференції з нових інфекційних захворювань, яка відбулася нещодавно в Атланті (США), викликала доповідь датської делегації. Адже ця країна першою відмовилася від широкого використання антибіотиків у сільському господарстві, і результати такого експерименту очікувалися найдраматичніші. Прогнозувалося, що така практика викличе масові захворювання серед худоби, відтак значно подорожчає продукція тваринництва. Додавання антибіотиків у їжу чи воду для худоби тривалий час вважалося єдиним способом запобігання епідеміям на великих фермах. Крім того, антибіотики, з допомогою поки що невідомого механізму, значно прискорюють ріст тварин. З другого боку, широке використання антибіотиків уже призвело до різкого збільшення кількості хвороботворних мікроорганізмів, стійких до них. А це, своєю чергою, провокує виникнення нових небезпечних захворювань у людей.
У Данії до думки про необхідність відмови від застосування антибіотиків прийшли 1998 року. Першими на цей крок наважилися фермери, котрі вирощують курей і велику рогату худобу. А наступного року їхній приклад наслідували виробники свинини (25 тисяч датських свинарів виробляють, у перерахунку на душу населення, найбільше свинини в Європі). На цей час застосування в тваринництві антибіотиків, яких ще 1994 року потрібно було 128 тонн, знизилося до нуля. Навіть із терапевтичною метою сьогодні використовується менше половини тієї кількості, яка прописувалася в аналогічних випадках у середині 90-х.
Результати експерименту перевершили всі очікування. Смертність серед курчат залишилася попередньою, щоправда, для підтримки колишніх темпів росту довелося збільшити їхній кормовий раціон. Проте на собівартості курятини це практично не позначилося через істотну економію на антибіотиках. По всій країні лише 11 відсотків фермерів повідомили про уповільнення набирання ваги курчатами. Аналогічні результати отримано й в інших галузях тваринництва. Зате кількість мікроорганізмів, стійких до антибіотиків, зменшилася досить відчутно. Зокрема ванкоміцин-стійкі ентерококи, які раніше знаходили у 80 відсотків курчат, зараз виявляють лише в кожного десятого курчати. У свиней цей показник упав із 65 до 25 відсотків. Але найголовніше — значно зменшилася кількість стійких до антибіотиків мікроорганізмів, які виявляють у водоймах поблизу тваринницьких ферм. А саме звідти вони й надходять в організм людини, викликаючи дуже серйозні захворювання.
за матеріалами зарубіжної преси