Споживчі ціни в Україні в серпні 2015 року порівняно з липнем знизилися на 0,8%, повідомляє Державна служба статистики.
За даними статистичного відомства, з початку року інфляція склала 38,2%, а річна (до серпня минулого року) - 52,8%.
У серпні продукти харчування подешевшали на 1,9%, у т. ч. овочі – на 16,2%, фрукти – на 17,2%. В той же час м'ясо подорожчало на 2,9%, молоко – на 1,0%, яйця – на 2,7%. Ціни на алкоголь і сигарети зросли на 1,1%.
Як повідомлялося, споживчі ціни в Україні за липень впали на 1%. При цьому дефляція була зафіксована вперше за останні два роки.
Оскільки в Україні більше половини корзини, за якою Держстат розраховує інфляцію, складають продукти харчування, літні місяці часто виявляються дефляційними через сезонне зниження цін на овочі і фрукти.
Міністерство агарної політики і продовольства України прогнозує підвищення цін на хліб до кінця 2015 року на 5%. При цьому сезонне зростання цін на всю молочну продукцію складе до 5%, на яйця - 5-7%. Очікується також стабільна ситуація на ринку соняшникової олії, в той час як ціни на цукор можуть зрости.
Національний банк України заявив про намір перейти до таргетування інфляції за допомогою монетарних методів. Детальніше про таргетування інфляції читайте в матеріалі "Гроші мають значення. Та ще й яке!" у "Дзеркалі тижня. Україна".