За даними Мінагрополітики, в Україні відпускні ціни виробників на продукти харчування за рік збільшилися на 70-75%. Найбільше подорожчали середні ціни на соняшникову олію - на 70%, на цукор - на 75%. Про це свідчать дані фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики станом на 3 вересня 2021 року.
Зокрема, закупівельні ціни на пшеницю (2,3 і 4 класу) в річному вимірі зросли на 16% (до 7780, 7685, 7464 грн/т без ПДВ відповідно). Закупівельні ціни на кукурудзу - зросли на 27% (до 7007 грн/т без ПДВ).
У той же час відпускні ціни виробників на кукурудзяну крупу в середньому становили 12,91 грн/кг (+ 24%), на пшоняну крупу - 14,10 грн/кг (+ 13%); на горохову крупу - 14,33 грн/кг (+ 20%), на ячмінну крупу - 11,20 грн/кг (+ 31%).
При цьому відпускні ціни виробників на м'ясо ВРХ виросли на 13% - до 108,15 грн/кг з ПДВ, на м'ясо свиней - на 5% (до 89,61 грн/кг).
При цьому відпускні ціни виробників на соняшникову олію в середньому становили 49,66 грн/кг (+ 70%). На цукор - 22,09 грн/кг (+ 75%); на молоко вищого сорту - 21,75 грн/кг (+ 14%); масло вершкове - 174,12 грн/кг (+ 9%).
Капусту в середньому продавали по 5,15 грн/кг (+ 12%), буряк - по 7,41 грн/кг (+ 49%), морква - по 7,97 грн/кг (+ 23%).
Раніше повідомлялося, що Україна є одним з найбільших світових експортерів соняшникової олії, а рівень світових цін значно впливає на формування вартості продукту всередині країни.