В Україні цього тижня підвищилися відпускні ціни на цибулю. Головною причиною подорожчання цього овоча стало підвищення попиту. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Експерти підкреслили, що зростання цін спостерігається виключно в сегменті продукції високої якості.
Так, станом на 7 листопада, українські господарства пропонували до продажу якісну цибулю по 10-15 грн/кг ($0,28-0,42/кг), що в середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Аналітики наголосили, що основною причиною зростання цін стало збільшення попиту на цю продукцію та загальне зниження пропозиції некондиційної цибулі в місцевих господарствах, яку фермери готові відвантажувати за мінімальними цінами.
«Якщо ще тижнем раніше стабільний попит мала тільки цибуля високої якості, пропозиція якої була невеликою, зважаючи на бажання фермерів дочекатися вищих цін, то вже сьогодні активно реалізується і менш якісна продукція», – йдеться у повідомленні.
Експерти додали, що зараз якісна цибуля на українському ринку коштує в середньому на 45% дешевше, ніж на початку листопада 2022 року. Але при цьому багато господарств планують і далі підвищувати відпускні ціни в даному сегменті, за умови збереження поточних темпів збуту.
Нагадаємо, що виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин спрогнозував, як можуть змінитися ціни на сезонні овочі.