В Україні цього тижня на ринку моркви спостерігаються негативні цінові тенденції. Так, головною причиною зниження ціни на моркву стало збільшення пропозиції цього продукту на ринку. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Скільки коштує морква в Україні
Більшість українських фермерів вважали недоцільним і надалі зберігати ці коренеплоди й масово почали продавати моркву зі сховищ. Так, станом на 7 лютого фермери готові відвантажувати моркву від 18 до 25 грн/кг ($0,49-0,68/кг), що в середньому на 18% дешевше, ніж тижнем раніше.
Ключові гравці ринку зазначають, що через перебої у подачі електроенергії якість продукції сховищах дрібних господарств стрімко погіршується, що змушує фермерів розпродувати наявні запаси цього коренеплоду. Але великі фермерські господарства забезпечені генераторами та не мають проблем зі зберіганням. У зв’язку з цим вони вважають за краще призупинити продаж моркви, враховуючи досить велику пропозицію на ринку даної продукції.
Пропри зниження ціни на моркву в Україні, зараз її ціна в середньому в 1,9 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. За словами аналітиків, вже незабаром ситуація в даному сегменті ринку може кардинально змінитися, оскільки врожай моркви цього сезону був досить скромним, і запаси якісної продукції в господарствах також досить обмежені.
Наразі продовольчі магазини почали тестувати покупців новими цінниками. Схоже, роздрібна торговельна мережа вирішила не лякати покупців у перші дні нового року, а витримала паузу і от тепер почала оновлювати цінники. Які ціни на продукти очікують українців читайте у матеріалі експерта у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариси Гук «Нова хвиля суттєвого подорожчання харчів почалася з овочів» на ZN.UA.