Попри війну, українські аграрії домоглися прогресу у відновленні обсягів виробництва овочів, раніше сконцентрованих у південних регіонах Херсонської області, які зараз тимчасово окуповані РФ.
Так, в умовах війни, дефіциту робочої сили й фахівців, аграрії відновили вирощування практично до довоєнних обсягів у регіонах, які не мають для цього оптимальних умов. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Експерти зазначили, що попри те, що російські окупанти майже повністю знищили створюване десятиліттями вирощування традиційних овочів регіону, включно з підривом дамби Каховської ГЕС, мінуванням полів та іншими варварствами, українські фермери змогли швидко налагодити вирощування в інших регіонах країни.
«Для порівняння, Росія за більш ніж 30 років з моменту розпаду СРСР, маючи безмежні земельні ресурси, так і не спромоглася налагодити вирощування овочів і фруктів у достатніх обсягах для задоволення потреб власного населення, а Україна з нуля зробила це за рік», – йдеться у повідомленні.
Аналітики підкреслили, що вирощування овочів – це дуже технологічно складний процес, що вимагає глибоких знань агрономії та значних інвестицій.
Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак зазначив, що за даними щотижневого цінового моніторингу EastFruit, борщовий набір, куди входять: картопля, цибуля, морква, капуста і буряк за рік подешевшав на 11%.
«При цьому найбільше зниження цін відбулося щодо цибулі та моркви: на 48% і 33% відповідно. Ціни на картоплю істотно зросли, проте вони залишаються одними з найнижчих у Європі, тобто ми можемо говорити про відновлення цін на картоплю до рівня, прийнятного для картоплярів», – додав він.
Експерти зауважили, що певне зростання цін було зафіксовано щодо буряків і капусти, однак ці культури вирощувалися завжди переважно в тих регіонах, які не були окуповані Росією, і зростання цін за цими товарами також радше відображає їхнє відновлення до середніх рівнів у зв’язку зі стабілізацією ринку.
«Минулого року ціни на них були критично низькими, оскільки спостерігався значний відтік населення країни, тоді як виробництво залишалося порівняно високим», – йдеться у повідомленні.
Так, за оцінками експертів, овочівництво і картоплярство в Україні в сезоні 2023/24 року залишатиметься прибутковим, що дасть змогу ще більше наростити інвестиції в цей сектор наступного сезону.
«Пріоритетом для українських аграріїв буде розширення потужностей зі зберігання та доопрацювання продукції, щоб мати можливість відновити можливості для експорту овочів», – пояснили вони.
Нагадаємо, що раніше економіст Олег Пензин розповів, які продукти українцям слід купити до Нового року.