МАГАТЕ розробляє нові методи швидкої перевірки та ідентифікації походження харчових продуктів, зокрема, таких як оливкова олія першого віджиму, повідомляється на сайті організації. Згідно з даними Європейської комісії за 2022 рік, хвилі спеки та посухи в Європі впливають на врожаї оливкової олії та призводять до бурхливого зростання чорного ринку підробленої оливкової олії першого віджиму. У ЄК оцінюють оливкову олію як один із продуктів харчування, які найчастіше неправильно маркують в Європі.
Інфрачервоне світло, невидиме для людського ока, є одним із ключових методів виявлення для швидкого аналізу. Використовуючи спектроскопію в ближньому інфрачервоному діапазоні та інші методи аналізу, вчені з лабораторії Об’єднаної продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO)/МАГАТЕ змогли відрізнити оливкову олію першого віджиму зі Словенії та інших країн з точністю від 86 до 93 відсотків. Дослідження розробили для перевірки походження словенської оливкової олії першого віджиму з регіону Істрія, яка має захищене найменування та є продуктом високої вартості. Загалом у дослідженні було використано 64 оригінальні оливкові олії першого віджиму, зібрані протягом двох років зі Словенії, Італії, Хорватії, Греції, Тунісу та Іспанії в рамках спільної дослідницької ініціативи МАГАТЕ.
Вчені також використовували іншу техніку спектроскопії, щоб точно розрізнити оливкову олію з різних регіонів Лівану в окремому дослідженні, оскільки вона відрізняється за якістю та ціною. Дослідники відрізнили 242 види оливкової олії та визначити їх походження з чотирьох різних регіонів Лівану з 89-відсотковою точністю. Якість і вартість ліванської оливкової олії залежать від регіону походження.
Раніше ми писали про те, що через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростають ціни на продукти. Так, цієї весни можуть подорожчати деякі продукти, але великого цінового стрибка не очікується, проте слід готуватися до подорожчання яєць через зростання цін на комбікорм для птахів.