Лише півтора десяткам вітчизняних підприємствам дали "добро" експортувати продукцію тваринного походження до Євросоюзу, повідомив в інтерв'ю DT.UA заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинський.
"Сім підприємств постачають рибу, п'ять – мед і стільки ж підприємств продукти птахівництва" - сказав він.
Таким чином, жодне українське підприємство, яке поставляє готові харчові продукти, поки що не постачає свою продукцію на ринок ЄС.
"Треба зважати на те, що на відміну від рослинницької, тваринницька продукція, особливо необроблена, і живі тварини стоять на найвищому щаблі ризику. Тому до цього товару найсуворіші вимоги. У даному сегменті Україна поки що в глибоких аутсайдерах" - каже він.
Власне, схвалення переробних потужностей до визнання еквівалентності, це доволі складний етап Угоди про ассоціацію, пояснює спеціаліст. Спечатку країна-імпортер (ЄС) має попередньо схвалити переробні підприємства, що знаходяться на території країни-експортера (України), без проведення попередніх інспекцій окремих підприємств.
За словами Башинського, українські підприємства "замахуються" і на експорт яловичини, який буде здійснюватися паралельно з поставками в Європу молока і молочних продуктів. Таких молокопереробних підприємств вже п'ять, зазначив заступник голови Держветфітослужби. З них три витримали "європейський іспит", тобто, отримали позитивні висновки перевіряючих.
"Сподіваюся, що Україна з'явиться у списку "А" країн, яким дозволено експорт молока і молочних продуктів в Євросоюз. Це означає, що наша держава пройшла верифікацію системи контролю", - резюмує фахівець, нагадуючи, що європейське законодавство вимагає впровадження європейської моделі системи забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, що базується на процедурах HACCP (Аналіз ризиків і критичних контрольних точок).
Докладніше читайте у матеріалі Володимира Чопенка Українські харчі на європейському столі не з'являться, якщо Україна втратить статус країни епізоотичного благополуччя у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".