Україна і Росія погодили заявку на закупівлю газу на 2013 рік

Поділитися
При цьому міністр енергетики Юрій Бойко не уточнив, про який обсяг йде мова, припустивши, що Україна може закупити навіть менше, ніж узгоджено з Росією. При цьому він не виключив можливості звернення "Газпромом" до суду, але спрогнозував жвавий діалог з цього питання на сьогоднішньому засіданні українсько-російської комісії.

Київ і Москва погодили заявку на закупівлю газу на 2013 рік, повідомив міністр вугільної промисловості і енергетики Юрій Бойко у середу, 27 червня, перед початком засідання Кабінету міністрів України.

Зокрема, відповідаючи на питання журналістів, чи погодили Україна і Росія заявку на закупівлю газу на наступний рік, міністр відповів: "Безумовно".

На уточнююче питання, чи йде мова про закупівлю Україною 27 млрд куб. м газу, Бойко заявив: "Я думаю, ми закупимо ще менше".

Відповідаючи на питання журналістів про те, якою буде реакція України, якщо РФ подасть до суду за недобір законтрактованого обсягу газу, міністр відповів: "Це їхнє право".

- «Газпром» подасть до суду? Чекаємо!

Окрім цього, Бойко спрогнозував жвавий діалог з газового питання на міжурядовому українсько-російському комітеті з економічного співробітництва, який пройде у середу в Києві.

Зазначимо, що набагато більш низький обсяг закупівлі газу Україною, ніж передбачено «Контрактом між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках», і навіть нижче зобов'язань за take-or-pay, став каменем спотикання "Газпрому" і "Нафтогазу" вже в поточному році. НАК у минулому році також заявив про намір закупити 27 млрд куб. м газу з урахуванням контракту на 52 млрд куб. м газу і умови take-or-pay в обсязі 41,6 млрд кубометрів газу.

"Газпром" раніше не погоджувався на зниження обсягів закупівлі, вважаючи, що "Нафтогаз" надіслав заявку невчасно. Джерело в російській компанії навіть повідомило, що «Газпром» може звернутися до суду через те, що Україна має намір скоротити імпорт газу.

Варто зазначити, що у «Нафтогазу» за контрактом купівлі-продажу від 19 січня 2009 року, як і у «Газпрому», є право змінювати річну контрактну кількість газу (РКК) згідно з пунктом 2.2.3., Який говорить: «РКК, наведену у цьому п. 2.2, може бути змінено за згодою сторін не пізніше, ніж за шість місяців до початку відповідного року постачання. Угода сторін з питання зміни РКК має бути здійснена у письмовій формі і може бути виражена у формі письмового підтвердження, зробленого однією із Сторін у відповідь на відповідне письмове звернення іншої Сторони. При цьому зміна РКК не повинна перевищувати 20% від кількості, наведеної в цьому п. 2.2».

Як писало ZN.UA, відповідь на те, яким чином Україна вирішила скоротити закупівлю газу в 2012 році до 27 млрд. куб. м «газпромівського» газу, можна спробувати знайти в наведених 11 січня даних Центрального диспетчерського управління: «У 2011 році на Україну було поставлено 44,7 млрд. кубометрів імпортного газу, зокрема 39,175 млрд. кубометрів одержав „Нафтогаз“ і 5,53 млрд. середньоазіатського газу вибрав незалежний імпортер Ostchem Holding Дмитра Фірташа. З початку року (2012-го) Україна різко - майже втричі - скоротила відбір імпортного газу. Якщо наприкінці 2011 року щодобові відбори становили 100-110 млн. кубометрів, то… на 9 січня впали до 33,3 млн. Найбільше скоротив закупівлі Ostchem - майже в шість разів - із 23 до 4 млн. кубометрів на добу».

Нюанс в тому, що якщо виходити з того, що торік було підписано додаткову угоду до контракту купівлі-продажу (про яку напевно знає Бойко, але не знають громадяни України) про погоджене сторонами скорочення поставок газу на 20%, тобто майже до 41 млрд. кубометрів, і ще майже 6 млрд. кубометрів «списати» на Ostchem (замість «Газпромзбуту України», як передбачено контрактом), а потім відняти ще близько 20%, то з натяжкою можна вийти на задекларований Ю.Бойком річний обсяг імпорту в 27 млрд. кубометрів «газ­промівського» газу в 2012-му. !zn

Читайте також:

«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

Україна має намір закупити у Росії на третину менше газу, ніж розраховує «Газпром»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі