В Україні, відповідно до законопроєкту про виноград та продукти виноградарства, мають підвищитися вимоги на контроль над виробництвом вин. Зараз ціни українські вина хорошої якості є недешевими. Але експерти прогнозують, що вони можуть зрости. Про це пише видання «Фокус».
Голова ГС «Укрсадвинпром» Володимир Печко пояснив, що вино, яке коштує менш як 100-110 грн, краще не вживати.
«Люди мають розуміти, що вино має робитися з виноградного соку, крім того, є речі, без яких ми не можемо розлити вино в пляшку – сама пляшка, корок, етикетка, контретикетка, ковпачок, акцизка, все це приклеїти – все коштує грошей. Єдине, за рахунок чого можна здешевити продукт – якість. Звісно, це стосується й іноземних виноробів. Їх вино має коштувати не менше 250 – 300 грн, з урахуванням того, що з Франції чи Італії вино треба довезти», – сказав він.
Експерт прогнозує, що в Україні очікується подорожчання алкогольних напоїв. Це пов’язано зокрема з підвищенням вимог до продукції вітчизняних виноробів, закладених в урядовому законопроєкті №9139.
Керуючий партнер юридичної фірми «Юрлайн» Володимир Зубар зазначив, що цей законопроєкт враховує вимоги міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства.
Також учасники ринку опрацьовують зміни до закону №481 про обіг спирту, що посилює контроль за торгівлею алкоголем, що також впливатиме на ціну, додав він. Окрім законодавчих змін, вироблені в Україні алкогольні напої зростатимуть в ціні, що пов’язано зі зростанням собівартості виробництва, зокрема, енергоносіїв.
«Ціна на вино збільшуватиметься, тому що все зараз дорожчає: і пляшка, і діжка, і пальне, і зарплата», — додали в «Укрсадвинпромі».
За словами Печко, законопроєкт №9139 призведе до виробництва більш якісної продукції українськими виноробами. Натомість дешева і нижчої якості продукція поступово витіснятиметься імпортною.
Раніше ми писали, що в Україні можуть підвищитися ціни на деякі види алкоголю.