Український цукор почали більше купувати на експорт. Якщо наприкінці 2023 року його вивозили в одну-дві країни, то зараз Україна постачає цукор до більш ніж 30 країн світу. Про це розповів старший викладач кафедри харчових виробництв ІЗПВГ НУПТ, директор НВЦ «Сахаросвекольного виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський у колонці на AgroTimes.
«Якщо не зважати на країни ЄС, лідером серед країн-імпортерів українського цукру є Камерун — до цієї країни протягом 5-6 місяців 2024 року було відвантажено 19 тис. т солодкого продукту. Частка експорту цукру до цієї країни становить близько 20%», — розповів він.
Також українська продукція користується попитом у Лівані, Лівії, Ізраїлі, Туреччині та багатьох інших країнах.
«Наш цукор вже навіть доїхав до Шрі-Ланки та Китаю. І йдеться не про 200-300 кг, які може закупити посольство, а про 780 т, що є досить значним обсягом», — повідомив фахівець.
За підрахунками Коротинського, за три літні місяці Україна може вивезти за кордон ще 100 тис. т у рамках меморандуму з Мінагрополітики. Але міністерство може піти назустріч цукровикам щодо збільшення граничної експортної квоти, якщо не буде ажіотажу на внутрішньому ринку.