Понад 70 грн за десяток: чому подорожчали яйця

Поділитися
Понад 70 грн за десяток: чому подорожчали яйця © freepik/freepik
Роз'яснення дав експерт.

В Україні спостерігається здорожчання яєць. Це сталося через сезонне скорочення пропозиції. Подорожчання розпочалося у жовтні. Так, за місяць ціна на яйця зросла на 60% та досягла 75 грн. Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко розповів виданню NV Бізнес, чому відбулося здорожчання.

Він зазначив, що цінам на яйця притаманна виражена сезонність, адже на ринку значну частку займають домогосподарства, а саме понад 50%. Збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектору в весняно-літній період, сезонний фактор — все це восени підштовхує ціни вгору.

«Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період», — сказав Карпенко.

За словами експерта, збільшення пропозиції від господарств та умови зберігання яєць у спеку вимагають високої оборотності продукції в торгівлі, і це змушує продавців знижувати відпускні ціни. З приходом осінніх холодів тенденція змінюється на протилежну і їхня вартість рухається вгору.

Карпенко підкреслив, що ціни зросли і на комбікорми.

«Лише з початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза — на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%», — пояснює Карпенко.

За словами експерта, майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промислових споживачів. Також це стосується кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів, які купляють переважно за кордоном, а отже за валюту. Збільшились і зарплати, логістичні витрати та додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення.

Карпенко зауважив, що сезонне скорочення виробництва стосується лише приватних господарств, в осінній період воно скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку — до 50%.

«Промислове виробництво залишається стабільним», — сказав він.

За словами Карпенка, обсяги виробленої у цьому сегменті продукції повернулись на довоєнний рівень. Адже у 2022 році росіяни знищили деякі підприємства сектору.

«Після початку повномасштабного вторгнення було втрачено низку потужностей з виробництва яєць, яка оцінюється в 20% від загальнонаціонального виробництва в 2021 році», — пояснив він.

Експерт додав, що з того часу виробники поступово відновлювали та нарощування поголів'я курей.

«Наразі, за оцінками асоціації, промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва в 2021 році», — йдеться у повідомленні.

Карпенко пояснив, що на формування цін впливає і попит кінцевих споживачів, який також може досить динамічно змінюватися. Він наголосив, що за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% від торішніх у цей час, а жовтневі ціни – на 15% меншими порівняно із жовтнем 2023 року.

У пресслужбі АТБ зазначили, що здорожчання яєць восени – типова тенденція на тлі скорочення пропозиції. Але цього разу ціни злетіли стрімко – якоїсь миті вони додали відразу 10 грн і коштують вже 50-75 грн за десяток.

Така тенденція розпочалася у жовтні, і за місяць вартість яєць зросла на 60%.

«Виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше», — резюмували в АТБ.

Раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, чи може ціна на картоплю зрости до 50 грн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі