НБУ хоче, щоб валюта українців працювала на економіку

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
В Нацбанку кажуть, що серед громадян вже спостерігається «значний інтерес» до цього інструменту.

Національний банк України (НБУ) вважає валютні ОВДП (облігації внутрішніх державних позик) для населення надзвичайно перспективним інструментом для українського фінансового ринку.

Про це заявив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

За його даними, за станом на 1 лютого 2012 року валютні банківські вклади фізичних осіб (у доларовому еквіваленті) в Україні становлять $18,8 млрд, а обсяг готівкової валюти поза банками – ще більше.

"Ці кошти повинні працювати на благо економіки України, і валютні ОВДП здатні привабити значну їх частину", – зауважив він і додав, що "випуск валютних ОВДП дасть змогу залучити значні кошти в економіку України, зменшити вартість валютних запозичень, позитивно вплине на платіжний баланс та сприятиме розвитку всього фондового ринку України".

"Наразі Національний банк України спостерігає значний інтерес з боку населення до цього інструменту і веде діалог з Міністерством фінансів України з метою спрощення процедури інвестування у валютні ОВДП для фізичних осіб", – сказав Олександр Дубихвіст.

За даними НБУ, з початку 2012 року надходження від розміщення на первинних аукціонах ОВДП, номінованих в іноземній валюті, становили $279 млн. Середньозважена дохідність валютних ОВДП становить 9,27% річних і є вищою порівняно з валютними депозитами.

В Нацбанку нагадують, що сьогодні купувати валютні ОВДП можуть як юридичні, так і фізичні особи, а у разі потреби валютні ОВДП можуть виступити і як застава за кредитом. Фізичні особи звільнені від сплати податку з відсотків, що нараховуються на валютні ОВДП, а на весь випуск валютних ОВДП діє повна стовідсоткова державна гарантія.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Сергій Арбузов заявляв, що потрібно змусити внутрішнього інвестора вийти з тіні. !zn

Читайте також:

Хорошковський з Арбузовим думають, як змусити внутрішнього інвестора вийти з тіні

У Мінфіні радіють, що їх валютні ОВДП вже користуються попитом населення

Фінансисти прогнозують зниження доходності по валютним ОВДП

Банки не будуть брати з населення великі комісійні при продажу валютних ОВДП

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі